BiH

Počele prve trzavice u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine

Počele prve trzavice u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine
Foto: N.N. | Počele prve trzavice u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine

SARAJEVO - Ako je suditi po dosadašnjim izjavama, potezima pa i raspravama u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosi među partijama nove vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nisu najiskreniji, a zbog opšteg nepovjerenja među koalicionim partnerima, pitanje je koliko će uspjeti da se održe zajedno.

Primjera radi, formiranje zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH zaustavljeno je jer poslanici iz pojedinih partija na vlasti nisu poštovali dogovor, nakon čega je HDZ odlučio da ne prisustvuje nijednoj sjednici komisije, a zbog čega je sa dnevnog reda skinuto nekoliko tačaka.

Takođe, poslanici bošnjačkih političkih partija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koje čine vlast (SDP, NiP, Naša stranka) na posljednjoj sjednici predložili su rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja koju su u strankama iz Republike Srpske, prije svih SNSD-u, protumačili kao "čistu provokaciju".

Tokom rasprave, pojedini poslanici SNSD-a istakli su da je predlaganje rezolucije bespotrebno i koristi se u dnevnopolitičke svrhe, jer izmjene Krivičnog zakona RS kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda tek su u nacrtu.

Inače, stranke predvođene SDP-om, SNSD-om i HDZ-om potpisale su sporazum za formiranje državne vlasti, međutim samo nekoliko dana nakon toga Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da ono što radi SNSD i njihov lider Milorad Dodik, odstupa od tog sporazuma. Tom prilikom Nikšić je rekao i da se neće praviti kompromisi i ustupci kada je u pitanju "država BiH" te da će se o "imovini države odlučivati u institucijama BiH".

Posljednjih dana Dodik upravo govori suprotno, naglašavajući da BiH nema imovinu i da će Republika Srpska naći način da zaštiti svoju imovinu, u krajnjem slučaju i odvajanjem od Bosne i Hercegovine.

"Teško je predviđati kako će se stvari odvijati, ali suština je da sve tri strane različito gledaju na budućnost BiH. To je jedna neprirodna koalicija, prvo osmorka je neprirodna, pa onda i socijaldemokrati odstupaju od onih vrijednosti koje bi trebalo da zastupaju. Dalje, HDZ ima svoju politiku koja je čisto nacionalna, a opet vezana za interese nekoliko pojedinaca. Od takvih koalicija teško je očekivati rezultate. Oni će se usaglasiti o podjeli plijena, upravnih i nadzornih odbora i javnih preduzeća, ali o vrućim temama se neće dogovoriti", rekao je Vehid Šehić, politički analitičar.

On ističe da koalicija treba da se uzdrži od teških riječi, da sjednu i dogovore se šta je to što mogu uraditi i u čemu se slažu, a ove teške teme ostave za kasnije.

Osim analitičara koji već primjećuju trzavice i nekompaktnost koalicije na nivou BiH, i političari koji su dio te koalicije već počinju da traže krivca, pa je tako Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što nisu formirane zajedničke komisije oba doma parlamenta, rekao da je problem u "osmorci" u kojoj se ne zna ko donosi odluke.

Sa druge strane, za Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sve je normalno i žustre rasprave, kaže, u parlamentu BiH nisu neuobičajene.

"Ono što je za mene bitno i što pokazuje dosadašnje uspješno funkcionisanje vladajuće koalicije na nivou BiH jeste rad Savjeta ministara koji je, za razliku od prošlog mandata, do sada uspio održati deset sjednica", rekao je Zvizdić.

Ipak, i Savjet ministara BiH ne uspijeva se dogovoriti o "teškim temama" i pojedine su već skidane sa dnevnog reda sjednica, odnosno o njima će se izjašnjavati kasnije. Zakon o VSTS-u, Zakon o spoljnim poslovima, gasne interkonekcije itd. samo su dio onoga o čemu su pokušali, pa se nisu uspjeli dogovoriti ministri u Savjetu ministara BiH.

"Ne očekujem da ova koalicija može uraditi ozbiljan posao. To je privid koji je stvoren dobijanjem kandidatskog statusa i širena je jedna lažna slika o idili, promjeni političkog kursa, ali mislim da je nemoguće da se postigne neka vrsta saglasnosti ili da se definiše najmanji zajednički imenitelj o kojem bi se složile ove tri grupacije koje sudjeluju u koaliciji", rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Ona kaže da možemo očekivati ono što gledamo u posljednjih desetak godina, a to je da Savjet ministara BiH opstane, ali da se suštinski ništa neće promijeniti te da je u javnosti pokušano da se stvori slika o mogućem iskoraku, saglasnosti o reformama i novim vjetrovima iz BiH, ali da od toga neće vjerovatno biti ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije