BiH

Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaških zločina, i Vučić u Gradini

Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaških zločina, i Vučić u Gradini
Foto: RTRS | Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaških zločina

KOZARSKA DUBICA - U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području "Donja Gradina" položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugogo svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, počelo je služenje parastosa žrtvama ustaškog zločina. Pomen srpskim žrtvama služe Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtava biće pročitane jevrejska i romska molitva.

Obilježavanju prisustvuju i visoke zvanice iz Srbije, među kojima su Ivica Dačić, te ministri Aleksandar Vulin, Darija Kisic Tepavčević.

Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske ambasade, te predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružannih snaga BiH.

Svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su ustaše u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 djece.-

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije