BiH

Počelo suđenje Dudakoviću, pročitana optužnica

Počelo suđenje Dudakoviću, pročitana optužnica
Foto: Nedžad Uglješa | Počelo suđenje Dudakoviću, pročitana optužnica

​SARAJEVO - Pred Sudom BiH počelo je suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i 16 bivših pripadnika tog korpusa.

Kako javlja novinar "Nezavisnih", pročitana je optužnica, a Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva skoro 400 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 27 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Atif Dudaković se tereti za ratne zločine protiv čovječnosti i civilnog stanovništva, a ostali za ratni zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Kako je pročitano u optužnici, terete se za ubisvo 65 civila na području opštine Bosanski Petrovac, za 42 civila ubijenog u Ključu i okolini, 10 ubijenih u Bosanskoj Krupi i okolini, te najmanje 100 ubijenih civila na području Sanskog Mosta i okolnih sela.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala, uključujući video snimke.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. april, a ukoliko iz nekih razloga tog datuma ne bude moguće provesti postupak, on će se nastaviit 6.maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije