BiH

Počelo suđenje Savčiću: "Cijela optužnica laž"

Počelo suđenje Savčiću: "Cijela optužnica laž"
Foto: NN Arhiva (Nedžad Uglješa) | Počelo suđenje Savčiću: "Cijela optužnica laž"

SARAJEVO - U Sudu BiH danas je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH počelo suđenje Milomiru Savčiću, penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske i predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

Odbrana danas nije iznosila uvodne riječi, a Savčićev branilac advokat Miodrag Stojanović rekao je da će to učiniti nakon izvođenja dokaza Tužilaštva.

Savčić je rekao da je razumio šta mu se stavlja na tereta, ali da je kompletna optužnica izmišljena.

Na ročištu o izjašnjenju o krivici, održanom 10. februara, Savčić je rekao da nije kriv.

Termin narednog ročišta, za kada je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva BiH, biće naknadno određen. 

Predrag Tomić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da će tokom sudskog postupka izvesti 97 svjedoka, među kojima šest pod pseudonimom, pročitati iskaze pet preminulih svjedoka te ispitati dva vještaka, kao i da će svjedočiti i osoba koja je preživjela odvođenje muškaraca s igrališta u Novoj Kasabi.

On je najavio i iznošenje 272 materijalna dokaza, među kojima su video-snimci odlaska autobusa iz Srebrenice. Dodao je da će tokom suđenja Sudsko vijeće imati priliku čuti i presretnute razgovore, koji će dokazati da je general Savčić bio upoznat s cijelom situacijom. Tužilac je dodao da je cijeli slučaj dosta medijski eksponiran, posebno u Republici Srpskoj.

Željka Marinić, predsjednica Sudskog vijeća, kazala je da će se Sud voditi dokazima koji će biti prezentirani u sudnici, a ne medijskim napisima.

Stojanović, Savčićev advokat, rekao je da se tužilačka uvodna riječ pretvorila u čitanje uopštenih formulacija i fraza te da je očekivao da će biti konkretnijih navoda u vezi s onim što Tužilaštvo BiH nastoji dokazati u odnosu na generala Savčića.

"Uvodna riječ pretvorila se u čitanje uopštenih formulacija i fraza, koje su u ovom trenutku teze na osnovu kojih se priča o počinjenju genocida i o učešću generalno Vojske Republike Srpske, bez naznake onog što se konkretno stavlja na teret i na osnovu čega je optužen general Savčić", pojasnio je Stojanović. On je rekao da će iz tužilačkih dokaza biti jasnije šta se u periodu koji je obuhvaćen optužnicom dešavalo na prostoru Kasabe, a time i nivoa odgovornosti generala Savčića, koji tu nije bio fizički prisutan.

Savčićev advokat smatra da je i optužnica protiv njegovog branjenika dokaz da se utvrđene činjenice iz haških presuda pokušavaju, bez suđenja, involvirati na predmete pred Sudom BiH.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS Milomira Savčića, koju je 31. decembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Optužnica Savčića tereti da je učestvovao u progonu i zasjedi muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti koji su iz Srebrenice koju je zauzela VRS pokušavali kroz šumu pobjeći na teritoriju Armije RBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije