BiH

Pratite nas na Google news

Počeo sastanak SDA i HDZ-a BiH

Počeo sastanak SDA i HDZ-a BiH
Foto: Arhiva | Počeo sastanak SDA i HDZ-a BiH
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO – U Sarajevu je u toku sastanak SDA i HDZ-a BiH, a delegacije ove dvije stranke trebalo bi da razgovaraju o formiranju Vlade Federacije BiH (FBiH) i izmjeni Izbornog zakona BiH.

HDZ je ranije isticao da je prije formiranja vlasti u Federaciji potrebno uraditi izmjene Izbornog zakona.

Na sastanku delegacija HDZ-a i SDA, koji je održan prošlog mjeseca u Mostaru, dogovoreno je da stručni stranački timovi polovinom novembra počnu razgovore u vezi sa izbornim zakonodavstvom.

SDA još nije dostavila imena kandidata za Savjet ministara predsjedavajućem Zoranu Tgeltiji, što se dovodi u vezu sa formiranjem vlasti u FBiH.

Iz SDA je saopšteno da će Predsjedništvo ove stranke na sjednici u ponedjeljak, 16. decembra, utvrditi kandidate za ministra i zamjenike ministara u Savjetu ministara iz bošnjačke kvote. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije