BiH

Početak suđenja Ganiću 21. septembra

Početak suđenja Ganiću 21. septembra
Foto: Arhiva | Početak suđenja Ganiću 21. septembra
Srna

SARAJEVO - Glavni pretres pred Sudom BiH u predmetu koji se vodi protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu počeće pred Sudom BiH 21. septembra.

Na statusnoj konferneciji danas je dogovorena dinamika održavanja glavnog pretresa, a Tužilaštvo BiH je najavilo da će odustati od nekih predloženih svjedoka koji su umeđuvremenu preminuli.

Osim Ejupa Ganića optužnica, koja je podignuta 27. aprila, tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića, te Mahira Žišku.

Tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Mladen Vukojičić rekao je da će mu na prvom ročištu glavnog pretresa biti potrebno oko 45 minuta da pročita optužnicu, kao i oko sat vremena da iznese uvodne riječi.

Furtula je naglasio da postoji mogućnost da će neki svjedoci svjedočiti linkom jer žive u inostranstvu, kao i da niko od svjedoka Tužilaštva do sada nij eizrazio potrebu da bude zaštićeni svjedok.

Odbrane skoro svih optuženih izjasnile su se da će, takođe, na prvom ročištu iznositi uvodne riječi.

Advokat Lejla Čović, koja u ovom predmetu brani prvooptuženog Ejupa Ganića, rekla je novinarima nakon statusne konferenciji da bi suđenje moglo trajati najmanje tri do četiri godine.

"U ovom trenutku preuranjeno je govoriti o dužini trajanja postupka, ali izvjesno je, prema informacijama koje smo dobili danas i praksi ovog Suda, da će ovo biti višegodišnje suđenje", rekla je Čovićeva.

Optuženi se terete da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optužnica ih tereti da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se terete i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Početak glavnog pretresa predsjedavajući sudskog vijeća Darko Samardžija zakazao je za 13 časova.

Povezana vijest

Srbi strahuju da će i suđenje za Dobrovoljačku biti farsa

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije