BiH

Počinje suđenje za silovanje trudne Srpkinje

Počinje suđenje za silovanje trudne Srpkinje
Foto: Tužilaštvo BiH | Počinje suđenje za silovanje trudne Srpkinje

SARAJEVO - Pred Sudom BiH za 8. jul zakazan je početak suđenja Ademu Kostjerevcu optuženog da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju.

Kostjerevac je 26. juna pred Sudom BiH negirao krivicu za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

On je tada, odgovarajući na pitanja sudije Suda BiH Željke Marenić rekao da zna koje mu se djelo stavlja na teret, ali da nije kriv, prenosi "Birn".

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Zvorniku od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao Srpkinju koja je bila u drugom stanju i koja je bila zarobljena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

U optužnici je navedeno da je silovanje kod oštećene prouzrokovalo gubitak trudnoće.

On je, 18. juna, iz SAD izručen u BiH.

Kostjerevcu je određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine, odnosno najkasnije do juna 2022. godine ili do nove sudske odluke.

Optužnica protiv Kostjerevca, koja ga tereti za ratni zločin nad civilima, podignuta je 8. aprila 2015. godine i tada su iz Tužilaštva naveli da je on saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 14. aprila 2015. godine, a zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH, odnosno boravka u SAD, pritvor mu je određen 16. maja 2017. godine, dok je u oktobru te godine za njim raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je prošle godine uhapšen u američkom gradu Sent Luisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije