BiH

Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO

Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO
Foto: N.N. | Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO
Uroš Vukić Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon što je budžet BiH prošao Predsjedništvo BiH, lideri političkih partija u narednim danima trebalo bi da postignu konačan dogovor u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, a moguće je da već danas Savjet ministara BiH na dnevni red stavi neka imenovanja koja se već mjesecima povlače sa dnevnog reda.

Najveći problem je što u ovom trenutku Bošnjaci žele fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja bi po nekom pravilu trebalo da pripadne Srbima, međutim i Hrvati još nisu odustali od te pozicije s obzirom na to da za njih "nema mjesta" u drugim značajnijim institucijama BiH kao što su SIPA, OBA ili Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

"Vidjećemo kako ćemo se odnositi prema imenovanju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. Niko ne može biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na nivou BiH koja su prošla proceduru", rekao je nedavno Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, najavljujući konkretnije informacije u vezi s imenovanjima za ovu sedmicu.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se to desi te da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i da postoji određena raspodjela među narodima, ali da SDA želi novi dogovor koji podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije Uprave za indirektno oporezivanje.

"Ako je tako ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča", rekao je Dodik.

Juče smo u pojedinim strankama pokušali saznati detalje u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, međutim nekoliko zvaničnika nam je reklo da je to sve na liderima partija te da su oni jedini koji mogu govoriti o detaljima.

Ono što se zna jeste da su konkursi i procedure za imenovanje završeni, između ostalih za SIPA i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) kojom bi trebalo u naredne četiri godine da upravljaju Srbi. Takođe, i kada je riječ o Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te JP "Službeni list BiH" procedure su pri kraju i samo se čeka da Savjet ministara BiH ta imenovanja stavi na dnevni red.

"Srpski klub u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima sve dok na nivou BiH ne budu imenovani srpski kadrovi koji su prošli konkursne procedure", rekao je nedavno Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u parlamentu BiH, dodajući da će tek kada budu imenovani direktor RAK-a i SIPA te drugi srpski kadrovi vidjeti da li će glasati da Selmo Cikotić bude izabran za ministra bezbjednosti BiH.

Prema nezvaničnim informacijama i mišljenju pojedinih parlamentaraca, u narednim danima može se očekivati natezanje upravo u vezi sa Cikotićem s obzirom na to da će SDA koja ga je predložila insistirati na tome pod izgovorom migrantske krize, dok će s druge strane i Hrvati i Srbi tražiti da se rješavaju ostala imenovanja koja već mjesecima čekaju upravo volju SDA da budu riješena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije