BiH

"Pod lupom": Neregularnosti i na ponovljenim izborima u Novom Gradu

"Pod lupom": Neregularnosti i na ponovljenim izborima u Novom Gradu
Foto: NN Arhiva | "Pod lupom": Neregularnosti i na ponovljenim izborima u Novom Gradu

NOVI GRAD - Na glasačkom mjestu Suhača u Novom Gradu, na kojem je danas organizovano ponovljeno glasanje zbog nepravilnosti tokom izbornog dana na lokalnim izborima prije dvije sedmice, zabilježene su nove nepravilnosti.

Naime, kako je saopšteno iz koalicije za nadgledanje izbora "Pod lupom", njihov posmatrač je izvijestio da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne trke, odnosno za načelnika i skupštinu opštine, bilo unaprijed označeno.

"Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija Pod lupom alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni", saopšteno je iz ove organizacije.

Podsjećanja radi, na ovom glasačkom mjestu ukupno je prijavljeno 570 glasača.

Do zaključenja ovog broja Nezavisnih nisu se zvanično oglasili predstavnici Centralne izborne komisije po ovom pitanju, ali su lokalni mediji i odbori nekih stranaka potvrdili informaciju da su pronađene dvije glasačke kutije sa po 200 popunjenih glasačkih listića za načelnika opštine i lokalnu skupštinu, a koje su bile vođene kao višak.

Lokalni mediji izvještavaju da je CIK upoznat s ovim aktivnostima, te da je naložio uklanjanje pomenutih kutija iz izbornog procesa. Lokalni mediji javljaju da su kutije bile zapečaćene pečatima s oznakom CIK-a BiH.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, optužio je lokalnu izbornu komisiju za "organizovanu izbornu krađu neviđenih razmjera" On je pozvao da se u ovaj slučaj hitno uključe pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i CIK-a.

"Ovo su sramne stvari koje se po drugi put dešavaju. Nevjerovatna drskost i naočigled naših posmatrača koji sve preduzimaju da se ponovljeni izbori provedu regularno", rekao je Šarović, i zatražio ponavljanje izbora za cijelu opštinu. I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je ovaj incident prozvao neviđenom izbornom krađom, a nadležne pozvao da odmah reaguju.

U lokalnom PDP-u su saopštili da je lokalna izborna komisija otvorila ovo glasačko mjesto uprkos pozivima da se to ne učini zbog uočenih neregularnosti. Oni ističu da je razlika u glasovima između dva načelnička kandidata toliko mala da bi glasovi sa tog biračkog mjesta mogli da preokrenu rezultate od 15. novembra.

Podsjećanja radi, nakon lokalnih izbora prije dvije sedmice Miroslav Drljača, kandidat SNSD-a za načelnika opštine, u blagom je vodstvu u odnosu na Slobodana Stanića, kandidata SDS-a i PDP-a.

CIK se danas oglasio saopštenjem u vezi s glasanjem na nekoliko drugih biračkih mjesta, te su danas na sjednici naredili da se izvrši ponovno brojanje glasova s nekoliko glasačkih mjesta u Gradiškoj, Novom Sarajevu i Trebinju.

"Akreditovani posmatrači za navedena biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši brojanje i utvrđivanje rezultata izbora, mogu biti prisutni u toku brojanja kao i akreditovani posmatrači za Glavni centar za brojanje, o čemu će biti obavješteni", saopšteno je iz Kancelarije za informisanje CIK-a, uz napomenu da će se glasanje obaviti sutra popodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije