BiH

"Pod lupom": U Prijedoru glasalo manje od trećine birača

"Pod lupom": U Prijedoru glasalo manje od trećine birača
Foto: Srna | "Pod lupom": U Prijedoru glasalo manje od trećine birača

​PRIJEDOR - Finalna izlaznost na današnjim prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora je 30,5 odsto, što je manje od trećine birača, izjavio je Dario Jovanović iz koalicije "Pod lupom".

"To takođe pokazuje šta ljudi misle o situaciji, o izborima, koliko je povjerenje građana u izbore i, nažalost, ovaj podatak takođe nam govori da će kandidat koji pobijedi u najboljem slučaju imati podršku svakog šestog građanina Prijedora", rekao je Jovanović večeras na konferenciji za medije u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, novi gradonačelnik Prijedora je kandidat SNSD-a Slobodan Javor sa 53,38 odsto glasova, dok je kandidat koalicije "Za naš Prijedor DNS, SDS i PDP" Goran Predojević osvojio 40,92 odsto.

"Na trećem mjestu je nezavisna kandidatkinja Slađana Radaković sa tri odsto, na četvrtom Mladen Unijat sa 1,65 odsto glasova. Svi drugi kandidati - njih deset ukupno – nijedan jedini nije osvojio više od 0,2 odsto glasova“, naveo je Jovanović.

Zoran Petoš iz ove koalicije rekao je da je na jednom biračkom mjestu jedan glasač ubacio više listića, na jednom je dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više lica u nekoliko navrata, a na jednom biračkom mjestu jedna osoba je glasala više puta.

"Na više od polovine biračkih mjesta – 50,4 odsto – zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja, a na 63,5 odsto zabilježeni su slučajavi vraćanja birača s biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu centralnog biračkog spiska. Na dva biračka mjesta je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta“, dodao je Petoš.

Prema njegovim riječima, na skoro svakom četvrtom biračkom mjestu zabilježeno je da jedna ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, do deset slučajeva glasanja bez odgovarajuće identifiakcije birača zabilježeno je na 9,6 odsto biračkih mjesta, epidemiološke mjere se nisu primjenjivale na 10,4 odsto biračkih mjesta, a na tri biračka mjesta neovlaštene osobe su se duže zadržavale i ometale proces glasanja.

"Na osam biračkih mjesta je bilo pisanih primjedaba i prigovora posmatrača. Zatvaranje biračkih mjesta je urađeno u skladu s propisima. Na tri mjesta nisu bili pristuni svi članovi biračkih odbora prilikom zatvaranja biračkog mjesta“, naveo je Petoš.

Ispred koalicije "Pod lupom" regularnost izbora pratilo je 116 građanskih, nestranačkih posma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije