BiH

Pratite nas na Google news

Pod lupom eksperata 4.000 stranica o Trgovskoj gori

Pod lupom eksperata 4.000 stranica o Trgovskoj gori
Foto: N.N. | Pod lupom eksperata 4.000 stranica o Trgovskoj gori
Dragan Sladojević

NOVI GRAD - Ekspertski tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH, počeo je s radom te već održao dvije sjednice, a pred ekspertima je u ovom momentu oko 4.000 stranica raznih dokumenata o ovoj tematici.

Kako nam je potvrđeno, na narednoj sjednici, zakazanoj za utorak, trebalo bi da se definišu pravci djelovanja.

Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH i predsjedavajući Ekspertskog tima, potvrdio je za "Nezavisne" da je dokumentacija dostupna svim ekspertima te da će svaki od njih imati određen broj stranica kojima će se baviti. Na primjer, stručnjak za hidrologiju posvetiće se isključivo dokumentaciji koja se odnosi na tu tematiku.

"Imamo i dvojicu afirmisanih internacionalnih eksperata. Oni imaju međunarodno iskustvo. Tu su, naravno, i naši profesori i svako ima ekspertizu iz svoje specifične oblasti. Svako od eksperata će odraditi svoj dio", rekao je Dizdarević, koji dodaje da se u ovom momentu ne može reći koliko je vremenski posla pred ekspertima.

Cilj Ekspertskog tima, podsjetimo, jeste da sačini sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, odnosno da izradi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine te definiše ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta.

Član tog tima Miroslav Drljača takođe je potvrdio za "Nezavisne" da su već održane dvije online sjednice, od kojih je druga bila prije dva dana, a na njoj je putem video-linka prisustvovalo 20 članova ovog tima.

"Razgovor se uglavnom odnosio na samu metodologiju rada te da se članovi koji nisu upoznati sa određenim dokumentima sa njima upoznaju. Riječ je o mnogo dokumentacije", kazao je Drljača, koji je i načelnik opštine Novi Grad.

Kako je naglasio, na sljedećem sastanku, koji će biti održan u idući utorak, biće definisano djelovanje za naredni period.

"Optimista sam u svakom slučaju. Ne bismo sve ovo radili da ne vjerujemo u ovu priču. Bilo je dosta razgovora o tome da li se možemo vratiti u priču o izboru lokacije te zašto je ta lokacija izabrana. Sami Hrvati u svom nacionalnom programu govore o tome da to nije lokacija koja je dobila najviše bodova", naveo je Drljača.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da očekuju da se Ekspertski tim aktivno uključi u trenutna istraživanja koja se rade na hrvatskoj strani, odnosno, koja sprovode hrvatske institucije.

"S obzirom na sastav Ekspertskog tima, vjerujemo da ćemo imati rješenje koje je jedino prihvatljivo za nas. U pitanju su vrhunski stručnjaci", kažu za "Nezavisne" iz Ministarstva.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH je krajem oktobra donio odluku o formiranju Ekspertskog, ali i Pravnog tima, koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s planiranim odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kod Dvora.

Pravni tim, kako je juče potvrđeno "Nezavisnim", još nije održao nijednu sjednicu, ali bi prva, kako nezvanično saznajemo, trebala da se održi uskoro.

Uprkos brojim upozorenjima iz BiH, Hrvatska ne gubi vrijeme u namjeri da na Čerkezovcu gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH. Dokaz za to je i nedavno postavljanje seizmografske stanice na Čerkezovcu, a kojem je prethodilo postavljanje mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije