BiH

Podignuta optužnica protiv Mehmeda Dobrača zbog ratnog zločina

Podignuta optužnica protiv Mehmeda Dobrača zbog ratnog zločina
Foto: N.N. | Podignuta optužnica protiv Mehmeda Dobrača zbog ratnog zločina

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnici protiv Mehmeda Dobrača (55) iz Rogatice zbog ratnog zločina na području Rogatice i Goražda.

Optuženi se u svojstvu funkcionera organa bezbjednosti 81. divizije Armije RBiH, tereti za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti 1995. godine.

Dobrač se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu funkcionera i pomoćnika komandanta za bezbjednost 81. divizije Armije RBiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme ratnog sukoba.

 Prema navodima optužnice, optuženi se tereti za mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u prostorijama Vojno istražnog zatvora, koji se nalazio u zgradi bivšeg ZOIL-a u Goraždu i drugim lokacijama, kojima su zlostavljanjem nanošene teške tjelesne i psihičke povrede.

U optužnici se navodi, da je optuženi lično bio prisutan, naredio i odobravao mučenje i nečovječno postupanje prema žrtvama srpske nacionalnosti, te podsticao pripadnike Armije RBiH, na zlostavljanje zatočenika.

"Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH", saopšteno je iz Tužulaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je optužnicu i potvrdio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije