BiH

"Podrška održivom povratku ključna obaveza svih nivoa vlasti"

"Podrška održivom povratku ključna obaveza svih nivoa vlasti"
Foto: Ilustracija | "Podrška održivom povratku ključna obaveza svih nivoa vlasti"

SARAJEVO - Prema Aneksu sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma podrška održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba je ključna obaveza za sve nivoe vlasti u BiH, komentar je američke Ambasade u BiH na odluku Vlade Tuzlanskog kantona da podrži povratak u ovaj kanton za 30 Bošnjaka i dvoje Srba.

Iz OHR-a navode da je parlament BiH usvojio Revidiranu strategiju primjene Aneksa sedam Opšteg okvirnog sporazuma za mir, koju je podržao UNHCR.

Budući da su domaće institucije preuzele punu odgovornost za sprovođenje Aneksa sedam, pitanja o ovakvoj odluci tuzlanskih vlasti treba uputiti direktno tim institucijama, rečeno je Srni u OHR-u, američkoj Ambasadi i Delegaciji EU u BiH upitani da prokomentarišu odluku Komisije za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava Vlade Tuzlanskog kantona.

Komisija za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava Vlade Tuzlanskog kantona odlučila je da podrži povratak u Tuzlanski kanton za 30 Bošnjaka i dvoje Srba, što su u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ocijenili kao ismijavanje Aneksa sedam i poruku da Srbi nemaju šta da traže u ovom kantonu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije