BiH

Pogoršana medijska slika

Pogoršana medijska slika
Foto: N.N. | Pogoršana medijska slika

SARAJEVO - Medijska slika u jugoistočnoj Evropi u posljednje vrijeme je značajno pogoršana, a novinari su sve više izloženi fizičkim i ekonomskim prijetnjama, poručeno je na dvodnevnoj konferenciji o medijima jugoistočne Evrope Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Sarajevu.

Harlem Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, rekao je da su novinari u proteklih godinu dana trpjeli fizičko nasilje, prijetnje i zastrašivanje. On je spomenuo napad na novinarku crnogorskih "Vijesti" Oliveru Lakić, kojoj je nepoznati napadač pucao u nogu, prebijanje Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije, paljenje kuće srpskog novinara "Žig infoa" Milana Jovanovića dok se u njoj nalazio sa suprugom, kao i napad i verbalne prijetnje novinaru i snimatelju televizije TV 21 iz Sjeverne Makedonije pretprošlog mjeseca u Arančinovu.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, rekao je da je lično od mnogih novinara čuo o prijetnjama s kojima se suočavaju, te je poručio da je neprihvatljivo da novinari moraju da budu hrabri jer se usuđuju da rade svoj posao. Najavio je novu inicijativu OEBS-a BiH s ciljem jačanja zaštite novinara koji trpe pritiske od strane predstavnika vlasti i drugih moćnika. 

"Mi namjeravamo da sakupimo i analiziramo informacije koje se odnose na tužbe protiv novinara i medijskih publikacija, jer želimo da bolje razumijemo pravne mehanizme koji se koriste da se novinari utišaju. Primijetili smo taktiku zlonamjernih tužbi koje idu s ciljem da se kritički glasovi utišaju. To ne predstavlja traženje pravde, već njeno izvrtanje i podriva temelja svake demokratije", rekao je Berton.

Vildana Selimbegović, urednica sarajevskog "Oslobođenja", ukazala je da se u BiH pišu zakoni i koristi ekonomski pritisak da ih spriječe u obavljanju posla, a posljednji primjer je, kako je istakla, okupljanje građana "Pravda za Davida", gdje novinare sprečavaju da izvještavaju o tim događajima.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da su novinari u Banjaluci suočeni s pritiscima od strane MUP-a RS povodom okupljanja građana ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

"Novinari imaju potpuno i Ustavom zagarantovano pravo i prema svim evopskim konvencijama da s vidno istaknutim akreditacijama prate svaki događaj koji se dešava i obavještavaju javnost, to je posao od javnog interesa", rekao je Vukelić.

Vladimir Šušak, novinar BH televizije, kaže da najvećim problemom smatra političku kontrolu javnih servisa, koji bi trebalo da budu ogledalo profesije, jer ih, kako je rekao, plaćaju svi građani, ali kao veliki problem vidi i pitanje fizičke bezbjednosti novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije