BiH

"Poistovjećuju nas sa ministrima, a borimo se za golu egzistenciju"

"Poistovjećuju nas sa ministrima, a borimo se za golu egzistenciju"
Foto: N.N. | "Poistovjećuju nas sa ministrima, a borimo se za golu egzistenciju"

SARAJEVO - Zaposleni u državnim institucijama ponovo su se danas okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Sarajevu, odakle su poručili da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 12 godina.

Posebno ih, kako su istakli, zabrinjava to što ih javnost poistovjećuje sa ministrima i parlamentarcima, dok se, kako kažu, bore za golu egzistenciju.

Na mirnom protestu zatražili su potpisivanje kolektivnog ugovora, više plate i usvajanje budžeta.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić istakao je da šesti put organizuju proteste.

"Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita", naveo je on.

Kazao je da traže i usvajanje budžeta.

"Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu porodicu je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plata radnicima je 475 KM", naglasio je Karčić.

Istakao je da se zadnjih 13 godina nad radnicima državnih insitutcija provodi klasični teror.

"Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće", dodao je on.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali im nikad niko nije odgovorio. Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Karčić je istakao da njihov status mogu promijeniti vladajuća SDA, SNSD i HDZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije