BiH

Pojačan priliv migranata prema EU: Frontex ponovo želi sporazum s BiH

Pojačan priliv migranata prema EU: Frontex ponovo želi sporazum s BiH
Foto: N.N. | Pojačan priliv migranata prema EU: Frontex ponovo želi sporazum s BiH

VARŠAVA, SARAJEVO - Frontex želi da obnovi Radni sporazum s BiH po pitanju migracija, i ponovo je inicirao kod vlasti u BiH da do toga dođe, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovoj agenciji.

Podsjećanja radi, prethodni pokušaj obnavljanja sporazuma pao je prije godinu i po dana u Narodnoj skupštini RS; nakon što je usvojen prijedlog Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, za veto na odluku Predsjedništva BiH. Sada, kako se čini, Frontex vjeruje da je moguće usvojiti sporazum jer je, kako ističu, saradnja s vlastima u BiH na zadovoljavajućem nivou. Kako su nam pojasnili, oni bi željeli da u novom sporazumu bude uključena Regulacija EU 2019/1896, koja se bavi pitanjem menadžmenta spoljnih granica EU.

Napomene radi, ovim aktom se reguliše proširivanje aktivnosti i ovlaštenja koja je EU dala Frontexu, i to u sklopu reforme migracionog sistema nakon migrantske krize 2015. godine. U skladu s tim, ova agencija je dobila nova ovlaštenja, kapacitete i ljudstvo za menadžment spoljnih granica EU, u čijem sklopu bi bilo i potpisivanje sporazuma o saradnji s BiH, jer EU i BiH dijele granicu.

U Frontexu su nam rekli da BiH smatraju ključnim strateškim partnerom i da sarađuju još od 2009. godine.

"Od 2009. Radnim sporazumom je definisan generalni okvir saradnje između Frontexa i Ministarstva bezbjednosti BiH u područjima definisanim mogućim rizicima definisanim kroz Zapadnobalkansku mrežu analize rizika i operativne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala", odgovorili su nam oni.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH su nam kratko potvrdili da je ova agencija inicirala obnavljanje ovog sporazuma.

"Frontex je inicirao sačinjavanje novog radnog sporazuma sa BiH koji je potpisan i u primjeni je od 2009. godine. Održan je jedan neformalni sastanak i najavljeno je dostavljanje nacrta novog teksta sporazuma od strane Frontexa kada ćemo se upoznati sa detaljima i novinama u sporazumu. Pretpostavljamo da je riječ o usklađivanju sa njihovom novom uredbom", istakli su oni.

Kao što smo i napisali, u Frontexu su nam potvrdili da se zaista radi o usklađivanju s EU regulacijama.

Međutim, iako još novi, unaprijeđeni sporazum nije potpisan, u toj agenciji kažu da sarađuju s BiH kroz 3. komponentu Instrumenata pretpristupne pomoći EU, kroz projekat "Menadžment migracija na zapadnom Balkanu i Turskoj".

"Ovaj projekat implementiramo od 2016. godine i naša agencija je u tijesnoj saradnji sa drugim međunarodnim partnerima poput Međunarodne organizacije za migracije, UNHCR i Evropskom agencijom za azil. Ova inicijativa pomaže BiH da uskladi svoje politike i prakse u područjima menadžmenta migracija i Pravne stečevine EU u skladu s budućim pristupanjem EU", naglasili su nam u Frontexu.

Inače, kako smo nedavno pisali, preko zapadnobalkanske rute ponovo se bilježi nagli rast broja migranata, koji putem BiH i drugih zemalja regiona pokušavaju da se dokopaju EU, posebno Njemačke i Švedske.

U Frontexu nam kažu da je porast koji je zabilježen u skladu s mobilnošću tipičnom za ovo doba godine.

"Migranti koji se već nalaze u regionu, kao i oni koji i dalje dolaze s prostora istočnog Mediterana, pokazuju karakteristike povećane mobilnosti, koja se reflektuje u trajnom pritisku na južnu mađarsku granicu. Polako rastući trendovi ilegalnih prelazaka granice i pokušaja prelazaka u martu i aprilu su registrovani na grčko-sjevernomakedonskoj granici, kao i na granicama sa Srbijom i Bugarskom", naglasili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije