BiH

Pokrenuta inicijativa za izmjenu zakona: CIK traži finansijsku nezavisnost

Pokrenuta inicijativa za izmjenu zakona: CIK traži finansijsku nezavisnost
Foto: Anadolija | CIK pokrenuo inicijativu za izmjenu zakona: Traži finansijsku nezavisnost

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH u smjeru da se više ne dođe u poziciju da zbog neusvajanja budžeta bude dovedeno u pitanje održavanje izbora.

Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH, rekao je na današnjoj sjednici ove institucije da oni nisu finansijski nezavisni te da to pitanje treba otvoriti, posebno sada kada je problem s rokovima i usvajanjem budžeta.

Predložena rješenja, odnosno prijedlog CIK-a za izmjenu Izbornog zakona, predviđa da je Savjet ministara BiH obavezan da na zahtjev CIK-a u roku od osam dana donese posebnu odluku kojom će obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora. Zahtjev CIK-a Savjetu ministara bio bi upućen tek ukoliko Savjet ministara u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora ne obezbijedi novac.

"Ne traži se apsolutna samostalnost da mi trošimo koliko hoćemo i planiramo kako hoćemo", rekao je Suad Arnautović, član CIK-a, dodajući da postoje pokušaji da se CIK učini zavisnim od nekih struktura, što je suprotno pravilima rada centralnih izbornih institucija u demokratskom sistemu.

I ostali članovi CIK-a istakli su da je neophodno da se pronađe rješenje kako se više ne bi došlo u situaciju da zbog nedostatka novca budu ugroženi izbori, što je sada slučaj. Takođe, skrenuli su pažnju i na to da je nedopustivo da političari sebi daju za pravo da suprotno zakonima određuju hoće li ili neće biti izbori i kada će se oni eventualno održati.

Kada je riječ o finansijama, Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a, istakla je da je trenutno zbog nedostatka sredstava ugrožena aktivnost koja se odnosi na izradu privremenog biračkog spiska, koji bi trebalo da bude završen do 17. jula.

"Mi u ovom trenutku nemamo novac da pokrenemo javnu nabavku za privremeni birački spisak i to može dovesti u pitanje rok za izlaganje", rekla je Bjelica Prutina, dodajući da je rok za izlaganje tog spiska od 17. do 18. avgusta.

Ona je naglasila da je sve vrijeme nepostojanja sredstava potrebnih za održavanje izbora CIK uspijevao da premosti nekim rješenjima, ali da je birački spisak nešto što neće moći.

Na sjednici CIK-a bilo je govora i o problemima s kojima se susreću kada je riječ o virusu korona, a istaknuto je da je samo u posljedja dva dana 129 predstavnika političkih partija ili oko 400 ljudi ušlo u zgradu, što je velika opasnost i što može ugoroziti rad CIK-a u slučaju pojave ovog virusa.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH bio je u obavezi da najdalje do 20. maja obezbijedi novac za održavanje lokalnih izbora. Međutim, do dan-danas taj novac nije operativan. Takođe, prema sadašnjem stanju lokalni izbori bi trebalo da budu održani 15. novembra, a poslije nedavnog sastanka lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića najvljena je i mogućnost da izbori budu odgođeni za decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije