BiH

Tegeltija pokrenuo proceduru, Osmici rampa do tajnih podataka

Tegeltija pokrenuo proceduru, Osmici rampa do tajnih podataka
Foto: Arhiva | Pokrenuta procedura za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima Osmici

SARAJEVO - Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, uskoro bi mogao ostati bez prava na pristup tajnim podacima.

Naime, kako je "Nezavisnim" potvrdio Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, on je obavijestio Ministarstvo bezbjednosti da je povrijeđen član 57. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima.

"Obavještavamo vas da smo aktom br. 01-13-3299-1/20 od 17. novembra 2020. godine, a na osnovu člana 57, stav 1, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, obavijestili Ministarstvo bezbjednosti - državni bezbjednosni organ, o potrebi provođenja dodatne bezbjednosne provjere za generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića, a zbog nastale sumnje u bezbjednosnu smetnju", navodi se u obrazloženju koje je potpisao Tegeltija.

Podsjećamo, Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH nalaže da, ukoliko se protiv osobe koja ima već dozvolu za pristup tajnim podacima vodi disciplinski ili krivični postupak, rukovodilac organa, organizacije ili institucije u kojoj je provjeravana osoba angažovana na poslovima pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka dužan je o tome obavijestiti osobe nadležne za izdavanje dozvole. Takođe, ranije je Tužilaštvo BiH uputilo dopis Ministarstvu bezbjednosti u kojem od resornog ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju da li je u odnosu na  optužene direktora OBA Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provjere u slučaju sumnje u  sigurnosnu smetnju.

Tužilaštvo u stvari traži od Cikotića i Miletića odgovore da li su postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora SIPA Gorana Zupca i sekretara Ministarstva sigurnosti Bakira Dautbašića.

Kako se navodi, potrebno je da se Tužilaštvo odmah obavijesti da li je OBA, rukovodilac organa, obavijestila Ministarstvo sigurnosti da je danom potvrđivanja optužnice protiv Mehmedagića i Pekića nastupila sigurnosna smetnja.

"Obavještavam vas da je pismenim aktom od 5. novembra ove godine Tužilaštvo BiH Vijeću ministara BiH dostavilo potvrđenu optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića, dok je shodno zakonskim odredbama Ministarstvo sigurnosti dužno provoditi imperativne odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka, a naročito jer se radi o sigurnosnoj smetnji", stoji u  dopisu Tužilaštva.

Podsjetimo i na to da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča. Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OBA, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OBA.

"Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", navodi se u ranijem saopćenju.

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka (UPS) poništio  je polovinom novembra prošle godine diplomu direktora OBA nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, ali je on u međuvremenu dostavio diplomu drugog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije