BiH

Migrante tukla hrvatska policija?

Migrante tukla hrvatska policija?
Foto: N.N. | Policija Hrvatske upala na teritoriju BiH i prebacila 18 povrijeđenih migranata

VELIKA KLADUŠA - Pripadnici Granične policije BiH pronašli su tokom noći između utorka i srijede grupu od 18 migranata na teritoriji opštine Velika Kladuša, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, a svi su se žalili na povrede, potvrdio je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, dok se u ovaj slučaj, kako saznajemo, uključilo i Tužilaštvo BiH.

"Kolege iz Granične policije BiH su nas obavijestile kako su pronašle pomenuta lica i da su ona potom proslijeđena u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Prema onome što znamo od kolega na terenu jeste da je riječ o migrantima, koji su izjavili kako su prebačeni s teritorije Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, pošto naša policija ne vodi istragu o ovome slučaju, ja ga ne mogu detaljnije komentarisati", istakao je Šiljdedić.

Iz Granične policije BiH su rekli kako će detaljnije informacije biti poznate kasnije nakon što bude kompletirana istraga.

Kako saznajemo, o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, iz koga su nam potvrdili da su informisani o ovom slučaju.

"Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona, poduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", potvrđeno je za "Nezavisne" iz Tužilaštva BiH.

U Domu zdravlja Velika Kladuša potvrdili su kako je 18 migranata primljeno preksinoć u prostorije Hitne službe i da su se svi žalili na povrede.

Prema riječima medicinskog osoblja ove ustanove, od pomenutih 18 pacijenata, 15 je Pakistanaca, dvojica Iračana, te jedan migrant iz Libije.

Svi oni su pregledani od strane medicinskog osoblja i ljekara, a detaljniji pregledi izvršeni su od strane radiologa.

Šest osoba za koje se sumnjalo da imaju prelome detaljno je pregledao specijalista radiologije, ali po završetku pregleda utvrđeno je da niko od njih nema prelome, te su kod njih konstatovane lakše tjelesne povrede.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o migrantima koji su s područja Velike Kladuše pokušali ilegalno da pređu granicu s Hrvatskom, ali je njihov pokušaj osujetila hrvatska granična policija, odnosno došlo je, kako tvrde, do incidenta na granici BiH i Hrvatske.

Migranti su, prema tim informacijama, tvrdili kako su ih hrvatski policajci vratili natrag te im zadali povrede.

Inače, ovo nije prvi slučaj da se migranti žale na takvo postupanje hrvatske granične policije.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je kako je lično u dva navrata njihove naoružane pripadnike susretao duboko unutar teritorije koja pripada Bosni i Hercegovini i da je o tome obavijestio nadležne institucije u BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije