BiH

Policija Tuzlanskog kantona svoj dan obilježava u jeku afera

Policija Tuzlanskog kantona svoj dan obilježava u jeku afera
Foto: N.N. | Policija Tuzlanskog kantona svoj dan obilježava u jeku afera

TUZLA - Povodom obilježavanja 22. Maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je na spomen-obilježju pripadnicima policije poginulim u proteklom ratu, te na spomen-obilježjima na Slanoj Banji, odata počast i položeno cvijeće.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je ovom prilikom podsjetio na značaj i ulogu policije u društvu.

"Sigurnost dolazi prva i ona je temelj da možemo razgovarati o bilo čemu drugom, privredi, obrazovanju, kulturi, progresu uopšte, a to je upravo temeljna zadaća policije. Zadaća koju policija Tuzlanskog kantona uspješno obavlja, a što najbolje vidimo po uspjehu kojeg pokazuju akcije i konstantne aktivnost u borbi protiv kriminala", kazao je Tulumović.

Polcijski službenici su odigrali i veliku ulogu u doba virusa korona i bili su maksimalno angažovani kako bi zaštitili zdravlje stanovnika TK, rečeno je. Međutim, policiji trebaju veće plate.

"Moja prva radna sedmica je bila takva da smo povećali koeficijent plate policiji, a trudit ćemo se da ispoštujemo Zakon o policijskim službenicima i trudit ćemo se da uskladimo njihov koeficijent s platama policijskih službenika u BiH. Zbog korone, danas to nismo u mogućnosti, ali pokušat ćemo da položaj policijskih službenika, učinimo što boljim", rekao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK i podsjetio na neravnomjernu raspodjelu prihoda između Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

Policija svoj dan u TK obilježava u jeku afera. Upravo je ministar Brkić predmet istrage Kantonalnog tužilaštva, a bivši komesar Dževad Korman tužio je Vladu TK zbog smjene. Koliko je to narušilo ugled policije?

"Meni nimalo nije narušilo ugled niti ugled policije. Imat ćete rezultate policije u narednom periodu. Ja mislim da ćete konačno i vi novinari biti zadovolji radom policije",  prokomentarisao je Brkić.

Pripadnici Federalne uprave policije prošle sedmice su pretresali prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova TK zbog provjera navoda o imenovanju Safeta Ibrahimovića za direktora Policijske uprave TK.  Sve je to nastavak istrage  nakon što je Vlada TK, na prijedlog Nezavisnog odbora i ministra Sulejmana Brkića, imenovala Ibrahimovića za direktora policije uprkos činjenici što će u toku mandata novoimenovani direktor steći uvjete za odlazak u starosnu penziju.

Opštinski sud Tuzla inače je donio odluku da se imenovanje Ibrahimovića stavi van snage i da se zabrani postupak izbora direktora Uprave policije po tužbi smijenjenog direktora Dževada Kormana, do okončanja parničnog postupka. Odluka o tome bi trebalo da bude donesena naredne sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije