BiH

Policija u teškom položaju bez svog komesara

Policija u teškom položaju bez svog komesara
Foto: ilustracija | Policija u teškom položaju bez svog komesara

BIHAĆ - Sindikat policije Unsko-sanskog kantona upozorio je još jednom na okolnost da ovaj kanton već puna dva mjeseca nema policijskog komesara, što bi se, kako ističu, negativno moglo odraziti na brojne aspekte u radu ovdašnje policije.

"Mi smo svjedoci šta se događalo u nekim drugim kantonima gdje je bila ovakva situacija, gdje policijski službenici nisu mogli otići u penziju ili je bilo zakočeno činovanje policajaca, a tu su i brojna druga prava za koja bi mogli biti zakinuti - sve zbog toga što još nije imenovan policijski komesar, a kako stvari stoje ne postoji niti volja da se taj proces pokrene s mrtve tačke. Sve to policiju dovodi u težak položaj", kaže Mahmut Alagić, predsjednik pomenutog sindikata.

Vlada Unsko-sanskog kantona razriješila je ranije dužnosti Muju Koričića, policijskog komesara u ovome kantonu, kojem je istekao četvorogodišnji mandat, a ovu odgovornu funkciju trenutno obavlja Jusuf Mešić, šef uniformisane policije.

Inače, Koričić je dužnost komesara obavljao u dva prethodna mandata, a u međuvremenu je stekao zakonske uslove za penzionisanje.

"Trenutno, kada je riječ o izboru novog komesara, problem predstavlja to što je mandat istekao i nezavisnom odboru koji provodi izbor", kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK.

Iako bi ovaj odbor, i pored toga, mogao provesti proceduru izbora i imenovanja novog policijskog komesara, jer zakon dopušta takvu mogućnost, to je onemogućeno time što on trenutno ima samo tri člana. "Dva člana su prethodno podnijela ostavku, a za donošenje značajnih odluka, posebno kada se radi o izboru novog policijskog komesara, potrebne su odluke svih pet članova. Raspisani su konkursi za nove članove odbora i potrebno je ispoštovati sve potrebne zakonske procedure. Tek tada biće moguće birati novog prvog čovjeka policije u Unsko-sanskom kantonu", kaže Kljajić.

Međutim, treba istaći kako je cijeli ovaj proces usporen zbog toga što je još u toku konstituisanje Skupštine USK, zbog čega će rješavanje ovoga problema zasigurno biti odgođeno za neki period.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije