BiH

Politička kriza ugrozila isplatu plata za 4.000 budžetskih korisnika

Politička kriza ugrozila isplatu plata za 4.000 budžetskih korisnika
Foto: Ilustracija/Arhiva | Politička kriza ugrozila isplatu plata za 4.000 budžetskih korisnika

VELIKA KLADUŠA Politička kriza u općini Velika Kladuša, koja je započela prije godinu dana, dostigla je svoju kulminaciju time što još nije usvojen budžet te općine za ovu godinu niti odluka o privremenom finansiranju.

Time je ugrožena isplata ličnih primanja za preko 4.000 budžetskih korisnika, kao i davanja socijalno ugroženim građanima te druge obaveze općine. Iz kabineta općinskog načelnika Fikreta Abdića krivicu prebacuju na poslanike političkih partija koje su u Općinskom vijeću ranije formirale savez, nakon čega je Abdićeva Laburistička partija ostala bez parlamentarne većine.

Međutim, laburisti nikada nisu priznali njihov legitimitet, te se u proteklom periodu nisu odazivali niti prisustvovali sjednicama tog predstavničkog tijela, a to su pravdali navodnim nezakonitostima i kršenjem poslaničkih procedura. U međuvremenu, laburisti su sazvali hitnu sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o načinima finansijske deblokade općine, ali se tome vijećnici iz drugih političkih partija nisu odazvali, pa sjednica nije ni održana jer nije bilo kvoruma.

"U narednom periodu, plate neće biti uplaćene za uposlenike Općinskog organa uprave uključujući i vatrogasce, uposlenike Centra za socijalni rad, te uposlenike Centra za kulturu. Ono što se već sada primjećuje kao najveći problem jeste zastoj u funkcionisanju Centra za socijalni rad iz razloga što korisnicima ove ustanove, koji po bilo kojem osnovu ostvaruju pravo na penzije ili naknade, trenutno ne mogu biti isplaćena sredstva koja im po zakonu pripadaju", saopštili su iz Abdićevog kabineta.

Međutim, u drugom političkom taboru koji čine poslanici SDA, SDPa, NESa, Naše stranke i nezavisni vijećnici ističu kako je pomenuta hitna sjednica sazvana nezakonito i mimo potrebne zakonske procedure.

"Svjesni su vijećnici Laburističke partije da nemaju većinu u Općinskom vijeću, pa po uputama načelnika i njegove porodice ovim činom po ko zna koji put neodgovorno povlače poteze, sve sa ciljem da dobiju još koji izgovor da zloupotrebom položaja, ne poštujući propise i predviđene procedure, proglase budžet", navode iz Kluba SDA.

Ističu kako je jedini koji trenutno može sazvati sjednicu Općinskog vijeća zamjenik predsjedavajućeg Dinko Ljubijankić.

Navode kako će ovakvo postupanje dodatno destabilizirati političku situaciju u toj lokalnoj zajednici, što bi u konačnici moglo dobiti i sudski epilog. Političku situaciju dodatno komplikuje to što je dosadašnja predsjedavajuća Općinskog vijeća Bisenija Mušedinović (SDA) prihvatila mandat u Parlamentu FBiH, a još nije imenovan njen nasljednik. U proteklom periodu općinski načelnik Fikret Abdić je odbijao da provodi odluke koje je donosilo Općinsko vijeće koje je radilo bez Laburističke stranke, a sve je na kraju završilo na Ustavnom sudu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije