BiH

Pratite nas na Google news

"Politički lideri u BiH pokazali da mogu riješiti teška pitanja"

"Politički lideri u BiH pokazali da mogu riješiti teška pitanja"
Foto: europa.ba | Delegacija EU: Politički lideri u BiH pokazali da mogu riješiti teška pitanja
N.N.

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH pozdravila je današnje usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čime se konačno omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Održavanje ovih izbora uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Usvajanje ovih izmjena i dopuna pokazuje da politički lideri i institucije u BiH mogu preuzeti odgovornost, postići kompromis i riješiti teška pitanja. Isti duh treba voditi i buduće reformske napore na izbornoj reformi", navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o daljoj izbornoj reformi, šefovi misija EU podsjećaju na potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi BiH napredovala na putu ka pristupanju EU.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju da ne treba preduzimati bilo kakve zakonodavne ili političke korake koji bi otežali sprovođenje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i povezanih presuda Ustavnoga suda.

"BiH treba da sprovede preporuke OEBS-a/ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa. Napominjemo da bi odgađanje usvajanja budžeta za 2020. godinu Parlamentarne skupštine BiH moglo imati implikacije na održavanje izbora kako je najavljeno. Stoga pozivamo vlasti da odmah osiguraju potrebna sredstva za održavanje lokalnih izbora u cijeloj zemlji", navedeno je u saopštenju.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, što će omogućiti sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije