BiH

Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima NOR-a: "RS želi da živi u miru"

Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima NOR-a: "RS želi da živi u miru"
Foto: RTRS | Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci

BANJALUKA - Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH danas su u Banjaluci, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, položili vijence na Spomenik poginulim borcima NOR-a.

U ime istitucija vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Vijence su položili i predstavnici grada Banjaluka, SUBNOR-a, organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodiačkog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, dok je cvijeće položila konzul žeran iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Cvijanović: Srpska želi da živi u miru i stabilnoj regiji

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska poštuje svoju slobodu, ali i slobodu svih drugih naroda i želi živjeti u miru sa svima koji je okružuju i u stabinoj regiji.

Cvijanovićeva je, nakon polaganja vijenaca na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci, povodom Dana pobjede nad fašizmom, poručila da je 9. maj veliki dan u istoriji čovječanstva, a posebno u istoriji slobodarskih naroda.

"Srećni smo što pripadamo grupi tih slobodarskih naroda koji su donijeli slobodu civjelom svijetu učestvujući u slomu velike pošasti koja je prijetila da uništi cijelu planetu i da sve slobodno učini neslobodnim", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Republika Srpska proslavlja i obilježava tako važne datume iz istorije na pravi način i što njeguje prave vrijednosti na kojima je i počivala Narodno-oslobodilačka borba, dodajući da je i budućnost Srpske usmjerena na očuvanje takvih vrijednosti.

"Danas se razvijamo kao slobodno demokratsko društvo, ali uvijek smo savjesni svega onog što se nalazilo i dešavalo u našoj prošlosti i iz toga da cijenimo našu prošlost i istoriju u stanju smo da gradimo našu budućnost. Zato znamo da je za Srspku, ali i za drugi demokratski i slobodarski svijet veoma važno da napravi sponu onog što je bilo i što će biti u budućnosti", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se danas Srpska nosi sa svim problemima koje postoje na globalnom planu i koje ima moderni svijet.

Cvijanovićeva je navela da su mračne ideologije kao što je fašizam mogle da predstavljaju prijetnju za kraj čovječanstva i svih vrijednosti kojima se stremi, te da treba poštovati to što se živi u slobodi. 

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Čubrilović: Upitno da li je fašizam pobijeđen politički i ideološki

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je fašizam pobijeđen vojnički, ali da je vrlo upitno da li je pobjeđen ideološki i politički.

"Fašizam je vojnički pobijeđen, ali nakon više od sedam i po decenija trebamo pogledati istini u oči i vrlo je upitno da li je fašizam ideološki i politički pobijeđen obzirom na to šta se sve u pojedinim zemljama radi i kako se to održava na srpski narod", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Čubrilović je, nakon polaganja vijenaca na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci povodom Dana pobjede nad fašizmom, istakao da je srpski narod - ponosan narod koji takav treba da bude i na današnji dan zbog toga što je dao veliki doprinos svim pozitivinim dešavanjima iz Drugog svjetskog rata, ali i na cijeli prošli dvadeseti vijek.

"Svima čestitam Dan pobjede i nadam se da će Srbi uvijek biti na pravoj strani i da će imati razloga da obilježavaju ovakve datume, a obilježavati ih moraju da nam se zlo ne bi ponavljalo i da se ne bi bilo kome dešavalo. Srbi će uvijek imati pozitivan stav koji znači i dobrobit za cijelo čovječanstvo", naveo je Čubrilović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije