BiH

Pomen garavičkim žrtvama, 76 godina od stradanja

Pomen garavičkim žrtvama, 76 godina od stradanja
Foto: Arhiva | Pomen garavičkim žrtvama, 76 godina od stradanja

BIHAĆ - U Garavicama kod Bihaća danas će biti obilježeno 76 godina od stradanja više od 12.000 ljudi bihaćkog kraja, koje su u ljeto 1941. godine pobile ustaše

Obilježavanju, koje organizuje Zavičajno udruženje "Una", prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, a u ime Narodne skupštine Republike Srpske, narodni poslanik Vlado Gligorić.

Prema programu obilježavanja, u 11.00 časova biće održan istorijski čas, a u 11.15 časova biće služen pomen na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 12.15 časova, a obilazak humki i polaganje cvijeća u 12.30 časova, najavljeno je je iz Narodne skupštine.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine u Garavicama je izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva od ustaša u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima i veliki broj djece. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.

Predsjednik Udruženja "Una" Boško Stojisavljević rekao je da su Garavice mjesto masovnog pogubljenja, gdje je 1941. godine ubijeno više civila nego što je grad Bihać imao stanovnika 1949. godine, kada je postavljena spomen-ploča.

On je dodao da je ovo veliko gubilište slabo poznato i zapostavljeno, a svijest o zločinu i razmjerama pokolja koji je hrvatska država sprovela 1941. godine nad nedužnim civilima u Bihaću držane su dalje od šire javnosti.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja "Garavice 1941" Nebojša Kuštrinović istakao je da će stradanje ovih žrtava biti obilježeno na skroman, ali dostojanstven način, da ovaj istorijski događaj ne bi bio zaboravljen.

"Veliki zločin je i što ponovo ubijamo ove nevine žrtve, jer Udruženje ima informacije da se vrši izmjena regulacionog plana na području Garavica, te da taj prostor treba da postane rekreativni centar", rekao je Kuštrinović.

On je podsjetio da postoji inicijativa da se ovo stratište uredi i napravi adekvatno spomen-obilježje za sve stradale žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije