BiH

Pomen jasenovačkim žrtvama: Položeni vijenci na grobnom polju Topole

Pomen jasenovačkim žrtvama: Položeni vijenci na grobnom polju Topole
Foto: Srna | Pomen jasenovačkim žrtvama: Položeni vijenci na grobnom polju Topole

DONJA GRADINA - Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, predviđeno je obraćanje predsjednika Srpske i Srbije, kao i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prije polaganja vijenaca služen je parastos srpskim žrtvama, te upućene jevrejska i romska molitva.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH - njih 74.642, a samo u logoru Jasenovac 19.432.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije