BiH

Pomoćnik ministra uhapšen zbog šverca oružjem

Pomoćnik ministra uhapšen zbog šverca oružjem
Pomoćnik ministra uhapšen zbog šverca oružjem

SARAJEVO, RIJEKA - Hrvatska policija uhapsila je jučer u Rijeci Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, zbog sumnje da je umiješan u ilegalnu prodaju oružja.

Potvrđeno je ovo "Nezavisnim" u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i MUP-u Hrvatske.

"Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko obavijestio me da je u Rijeci uhapšen Vjekoslav Vuković, moj pomoćnik za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma. Prenio mi je da je Vuković osumnjičen za posredovanje u izvršenju krivičnog djela", rekao je jučer ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Tvrdi da je Vuković u četvrtak bio na poslu u Ministarstvu sigurnosti BiH u Sarajevu.

"Danas se nije pojavio na poslu. Nikakav nalog za službeni put nisam mu potpisao i zaista nemam pojma šta je radio u Rijeci", kazao je juče Sadović.

Prema nezvaničnim informacijama, Vuković je uhapšen zbog sumnje da je pomagao u ilegalnoj trgovini oružjem.

Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije Hrvatske, jučer nije želio govoriti o identitetu osobe uhapšene u Rijeci.

"Jedna je osoba lišena slobode i nad njom se provodi kriminalistička obrada. O imenima uhapšenih ne mogu govoriti dok kriminalistička obrada ne bude okončana ali mogu potvrditi da se radi o osobi koja ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske", rekao je Borovec.

Dodao je da od ministra unutrašnjih poslova Hrvatske očekuje pismenu informaciju o cijelom slučaju čim budu završene određene operativne radnje.

Ministar sigurnosti BiH potvrdio je da Vjekoslav Vuković ima državljanstva BiH i Hrvatske te da, ukoliko protiv njega optužnica bude podignuta, sudski proces može biti proveden u Hrvatskoj.

Vjekoslav Vuković uposlen je u Ministarstvu sigurnosti BiH od njegovog osnivanja 2003. godine. Šef je Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma. Predsjedavajući je Komisije za reviziju odluka o naturalizaciji.

U MIP BiH i Ambasadi BiH u Hrvatskoj rekli su da su obaviješteni o hapšenju Vukovića ali da nemaju informacije o razlozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije