BiH

Poništena diploma direktora OBA

Poništena diploma direktora OBA
Foto: N.N. | Poništena diploma direktora OBA

BANJALUKA, SARAJEVO - Senat Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka poništio je diplomu Osmanu Mehmedagiću Osmici, generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Republička prosvjetna inspekcija je na UPS-u kontrolisala izvršenje rješenja kojim je naloženo da se sporna diploma poništi i proglasi ništavom u "Službenom glasniku RS" te je utvrđeno da je Univerzitet postupio po rješenju inspektora.

"Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je Senat Univerziteta na vanrednoj sjednici, održanoj u utorak, donio rješenje kojim je poništio diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića. Inspektoru je na uvid predočena i uplatnica 'Službenog glasnika RS' od srijede, za objavljivanje predmetne diplome nevažećom. Takođe, Univerzitetu je naloženo da inspektoru po objavljivanju dostavi dokaz da je u 'Službenom glasniku RS' poništena diploma", rekli su iz Inspektorata RS.

Problem je što, kako kažu odlično obaviješteni izvori "Nezavisnih", u zakonu nisu navedeni uslovi koje treba da ispunjava direktor ovako važne agencije. Sasvim je izvjesno da bi Mehmedagić, kako upozoravaju, ponovo mogao biti biran na ovu poziciju.

"Nikakvu poruku iz svega ne možemo izvući. U ovakvoj zemlji, u haosu u kakvom se nalazimo, to je samo jedan od skandala. Mehmedagićev jedini kvalitet za to mjesto bila je totalna odanost SDA i Bakiru Izetbegoviću", kaže za "Nezavisne" Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Dragan Galić, član Odbora za bezbjednost NS RS, ističe da, ne samo Mehmedagić, već bilo ko, u ovakvim slučajevima "mora biti krivično gonjen i nikako ne može ostati na poziciji koju obavlja". Problem je, sudeći po njegovim riječima, daleko veći.

"Treba detaljno pretresti čitavu BiH, odnosno i FBiH i RS, i onda bismo došli do zaključka kakav je bio promašaj formiranje privatnih fakulteta i univerziteta", rekao je Galić za "Nezavisne".

Radmila Plavšić, advokat UPS-a, kazala nam je da je upoznata sa odlukom Univerziteta za poslovne studije Banjaluka, kojom je po nalogu Republičkog prosvjetnog inspektora poništena diploma br. 0419 od 21. septembra 2007. godine.

"U vezi sa daljim aktivnostima, čekam naloge klijenta, ali znam da će Univerzitet i dalje preduzimati sve dozvoljene aktivnosti u cilju zaštite diplome", rekla je Plavšićeva za "Nezavisne".

Podsjetimo, Okružni sud u Banjaluci ranije je odbacio prijedlog punomoćnika UPS-a za odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora, kojim je Univerzitetu naloženo da poništi diplomu Mehmedagića i proglasi je ništavom u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Osim toga, i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odbilo je žalbu UPS-a na rješenje prosvjetnog inspektora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije