BiH

Popović: Nadležnosti koje su prenesene ili ne daju rezultate vratiti Srpskoj

Popović: Nadležnosti koje su prenesene ili ne daju rezultate vratiti Srpskoj
Foto: RTRS | Popović: Nadležnosti koje su prenesene ili ne daju rezultate vratiti Srpskoj

BANJALUKA - Nema ni jednog razloga da nešto što ne funkcioniše se ne promijeni, tu prije svega mislim na VSTS, rekao je Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Na dnevnom redu sjednice Parlamenta Srpske je i Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, koji je prijedlog narodnih poslanika vladajuće koalicije.

"Јa sam za vraćanje svih nadležnosti koje su prensene ili ne daju nikakve rezultate. Ako su osnovni, Vrhovni ili Ustavni sud Republike Srpske  pod ingerencijom Srpske, zašto to ne bi bio i VSTS", istakao je Popović za RTRS.

On je napomenuo da ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke pokušavaju da budu glavni tutori ovdje.

"Tragikomično je bilo vidjeti neke predstavnike opozicije da kažu da je ovo sve neki predizborni trik. Da li su pod pritiskom, ili nemaju nacionalne svijesti, ne znam, ali znam da smo mi koji smo stvarali Republiku Srpsku, ponašali se ovako, Srpske danas uopšte ne bi bilo - poručio je Popović.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci napominje da SDA i dalje živi na temeljima "Islamske deklaracije", koju je stvorio Alija Izetbegović.

"Građanska država, jedan čovjek jedan glas, to su im temelji, smatrajući da kada Bošnjaka bude jedan odsto više od polovine, da polažu pravo na BiH kao na svoju državu. To ne smijemo dozvoliti", zaključio je Popović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije