BiH

Popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda

Popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda
Foto: N.N. | Popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda

SARAJEVO,- Dom naroda Parlamenta Federacije BiH verifikovao je danas mandate trojici delegata, čime je u potpunosti popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda u tom domu.

Mandate su dobili kandidat SDP-a za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Mladen Lonić, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Dragan Stevanović, kao i kandidat Srpske liste za Skupštinu Livanjskog kantona Nikica Bosnić.

Riječ je delegatima  kojim je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH naknadno dodijelila mandate kako bi se popunio Klub delegata iz reda srpskog naroda.

U nastavku današnje prve redovne sjednice ovog doma, delegati bi trebalo da se izjasne o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća "Elektroprivreda BiH" Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla".

Sekretarijat Energetske zajednice je 26. marta objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji FBiH za kredit od 614 miliona evra od kineske "Eksimbank" za izgradnju bloka sedam Termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat je pružio priliku BiH da u roku od dva mjeseca reaguje na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.

I komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han upozorio je vlasti BiH da ne odobravaju tu garanciju, jer je u suprotnosti sa pravilima EU.

Savjet za državnu pomoć BiH zaključio je 27. marta da je javna garancija za Termoelektanu "Tuzla" u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

Riječ je o rješenju od 23. jula 2018. godine koje se odnosi na izdavanje garancije Federacije BiH preduzeću "Elektroprivreda BiH" iz Sarajeva za kreditno zaduženje radi izgradnje bloka sedam Termoelektane "Tuzla".

Savjet za državnu pomoć BiH je ovaj zaključak donio nakon razmatranja pisma koje je uputio Sekretarijat Energetske zajednice u kojem je izrazio zabrinutost u usklađenosti ove pomoći sa javnom garancijom koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit za projekat izgradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla".

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH bi na današnjoj sjednici po skraćenom postupku trebalo da razmataraju prijedloge da Čapljina, LJubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik dobiju status gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije