BiH

Posao za nova 133 radnika u UIO BiH

Posao za nova 133 radnika u UIO BiH
Foto: N.N. | Posao za nova 133 radnika u UIO BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH pripremio je Odluku o odobravanju novog zapošljavanja u 2020. godini Upravi za indirektno oporezivanje BiH prema kojoj bi posao trebalo da dobiju 133 radnika.

U samom tekstu odluke, o kojoj traju konsultacije, navodi se da bi u centrali UIO trebalo zaposliti 51 novog radnika, od IT stručnjaka preko inspektora, čuvara skladišta pa do stručnih saradnika za laboratorijska ispitivanja, kontrolu, poslove registracije...

Takođe, prema odluci, u Regionalnom centru u Banjaluci novi posao u ovoj godini trebalo bi dobije 26 radnika, dok bi u Regionalnom centru u Sarajevu njih 19 moglo dobiti posao, isto kao i u Regionalnom centru u Mostaru, dok će Regionalni centar u Tuzli u ovoj godini dobiti novih 18 radnika.

Za nove radnike, prema odluci, trebaće obezbijediti 2,43 miliona KM, a sredstva će biti obezbijeđena u budžetu UIO BiH.

U samoj UIO BiH kažu da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u UIO sistematizovano ukupno 2.879 izvršilaca, a godinama unazad se za UIO u okviru budžeta odobrava iznos za plata ze 2.458 službenika.

Kako kažu, na početku 2020. godine u UIO je bilo zaposleno 2.435 službenika.

"Imajući u vidu i predstojeće prestanke radnih odnosa po osnovu odlaska u penziju i po drugim osnovama, neophodno je da se UIO odobri zapošljavanje dodatna 133 službenika iz razloga da bi UIO osigurala potpuno normalno i nesmetano funkcionisanje i obavljanje svih poslovnih procesa, prije svega efikasnu naplatu indirektnih poreza, ali i ispunjavanje zadataka koji se pred UIO postavljaju", rekli su nam u UIO, dodajući da je u UIO trenutno 40,5 odsto zaposlenih u starosnoj grupi sa preko 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije