BiH

Posebna sjednica NS RS: "Boračka prava riješiti pravično i dostojanstveno"

Posebna sjednica NS RS: "Boračka prava riješiti pravično i dostojanstveno"
Foto: Velibor Tripić | Posebna sjednica NS RS: "Boračka prava riješiti pravično i dostojanstveno"

BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je večeras, nakon pauze, raspravom o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Poslanici razmatraju stanje u oblasti boračko–invalidske zaštite sa osvrtom na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, a predlagači su klubovi poslanika SDS, PDP, DNS, poslanička grupa SPS-a i samostalni poslanici Krsto Jandrić i Budimir Balaban.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić smatra da treba prpremiti novi zakon o pravima boraca u Republici Srpskoj u saradnji sa boračkim udruženjima i resornim ministarstvom.

"Ne treba raditi stvari ad hok. Ovo je proces kojeg su započela boračka udruženja i ovdje ne bi trebalo da bude političkih prepucavanja", istakao je Žunić na posebnoj sjednci Narodne skupštine o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Žunić smatra da rješavanje boračkih prava treba raditi pravično i dostojanstveno.

On je istakao da su borci Vojske Republike Srpske (VRS) najzaslužniji za odbranu Republike Srpske, zbog čega se sa posebnim poštovanjem treba odnositi prema ovoj kategoriji građana.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić mišljenja je da su prilikom kategorizacije ratnih vojnih invalida načinjeni odgovarajući propusti, jer su pojedini ratni vojni invalidi iz prve i druge kategorije prebacivani iza četvrte kategorije.

Trivićeva se založila za izmjenu Uredbe o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, te za ukidanje člana koji definiše reviziju umrlih boraca.

Poslanik SPS-a Maksim Skoko rekao je da se ne smije dopustiti da oni koji su bili prvi u ratu, danas budu na marginama društva.

Skoko smatra da treba donijeti novi zakon o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te uraditi reviziju boračkih prava i kategorizaciju boraca. 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić istakao je večeras da su demobilisani borci najvažnija populacija u Srpskoj i zato im je potrebno unaprijediti položaj.

"Posebno se ovo odnosi na materijalni položaj, a to znači pet KM za mjesec učešća u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odgovorno tvrdim da u budžetu ima novca za ovu isplatu", rekao je Stanić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite.

On smatra da boračke kategorije moraju imati prednost prilikom liječenja.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da u Srpskoj mora biti iskazano jedinstvo kako bi bili riješeni problem boračkih kategorija.

"Izdvajaju se značajna sredstva iz budžeta Srpske za boračke kategorije, ali njihova raspodjela nije dobra zbog broja korisnika koji se godinama uvećava. Potreban je i novi zakon o pravima boraca, ali i revizija njihove kategorizacije", kaže Bundalo.

On je predložio zaključke kojim se traži da Vlada Srpske u saradnji sa Vladom Srbije pokrene postupak za isporučivanje iz Hrvatske posmrtnih ostataka narodnog heroja Milana Tepića, ali i da u saradnji sa gradom Banjaluka bude pokrenut postupak izrade njegove biste. 

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić smatra da se proširivanje prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ne može sprovesti bez prethodnog obezbjeđenja sredstava u budžetu Republike Srpske.

"Zalažemo se za socijalnu kartu nezaposlene djece poginulih boraca i socijalno ugroženih nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Repulbike Srpske VRS", istakao je Kabić večeras na posebnoj sjednci Narodne skupštine o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite.

On je sugerisao da mladi vojnici koji su bili regrutovani u odbrambeno-oslobodilačkom ratu treba da dobiju status borca prve kategorije.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić očekuje da će posebna sjednica parlamenta Republike Srpske rezultirati jedinstvenim donošenjem zaključaka s ciljem povećanja i proširenja prava boraca VRS.

"Demobilisani borci očekuju donošenje novog zakona o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Republike Srpske, koji bi što hitnije trebao da ide u proceduru", istakao je Krunić.

Krunić se založio za reviziju i kategorizaciju boraca u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, kao i zdravstvenu zaštitu u punom obimu za boračku populaciju.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da je u Republici Srpskoj urađena pogrešna kategorizacija boraca i revizija ratnih vojnih invalida.

"Veliki broj demobilisanih boraca se nalazi u stanju socijalne potrebe. Sramota za Boračku organiaciju da nakon toliko godina od rata sada prave socijalnu kartu demobilisanih boraca", kaže Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije