BiH

Poslanici Naše stranke traže izmjene Zakona o parničnom postupku

Poslanici Naše stranke traže izmjene Zakona o parničnom postupku
Foto: Nedžad Uglješa | Poslanici Naše stranke traže izmjene Zakona o parničnom postupku

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas u Sarajevu raspravu o inicijativi poslanika Naše stranke Mirjane Marinković Lepić, Damira Arnauta, Predraga Kojovića i Aide Baručije kojom se sugeriše nadležnim institucijama BiH i entiteta, odnosno institucijama Brčko distrikta da pripreme i usvoje izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku.

"Smatramo da to treba uraditi na način da se u taj zakon ugrade odredbe o oslobađanju od plaćanja troškova postupka koji obuhvata i iznos koji bi se stranci priznao na ime nagrade advokatu u slučaju kada stranke zastupa javno pravobranilaštvo", navela je Lepićeva.

Predstavnički dom razmotrio je poslaničku inicijativu poslanika Kluba SDA kojom Predstavnički dom parlamenta BiH obavezuje Vijeće ministara da u roku od 90 dana pripremi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, na način da se Sudska policija BiH osniva kao osnovna organizaciona jedinica u sastavu Suda BiH.

Predlagači kao razlog za podnošenje inicijative navode poboljšanje bezbjednosti, operativnosti i efikasnosti Suda BiH u izvršavanju svojih zakonskih nadležnosti.

Objedinjena je rasprava o tačkama koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Rumunije o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i ratifikaciju Ugovora iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i licima koja se iz drugog razloga ne mogu koristiti štampom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović najavio je poslanicima da će, nakon jednočasovne pauze, ovaj dom nastaviti rad u 13.45, kada će biti obavljeno glasanje o svim razmotrenim tačkama.

Poslanici bi nakon pauze trebalo da glasaju i o prijedlogu da članovi Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta budu Dragan Bogdanić, Predrag Kožul i Adil Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije