BiH

Pratite nas na Google news

Poslanici ipak raspravljaju o smjeni Bratića, a on podnio ostavku

Poslanici ipak raspravljaju o smjeni Bratića, a on podnio ostavku
Foto: Velibor Tripić | Poslanici ipak raspravljaju o smjeni Bratića, a on podnio ostavku
Bojana Živanić

BANJALUKA – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske otpočeli su ipak kasno poslije podne raspravu o smjeni Senada Bratića, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Zahtjev za smjenu Bratića podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinja Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić i to zbog učestvovanja u donošenju deklaracije SDA koja je kako su obrazložili, direktno usmjerna protiv interesa Republike Srpske.

Nedugo nakon zahtjeva za smjenom i sam Bratić je podnio ostavku, međutim kako su rekli u kabinetu predsjednika i generalnog sekretara NS RS ostavka nije stigla, a i tokom rasprave o njegovoj smjeni ta ostavka nije stigla u službu Narodne skupštine Republike Srpske već je samo predana na pisarnicu NS RS.

Ipak, na samom početku rasprave poslanici opozicionih stranaka su tvrdili da je ostavka Bratića zaprimljena i protokolisana u službama NS RS zbog čega je i zatražena pauza kako bi se utvrdilo o čemu se zapravo radi.

Bratić je ranije tokom dana rekao da je ostavku podnio u dogovoru sa SDA jer ne želi da bude neko ko će podržati da se pošalje slika o međuetničkom nerazumijevanju.

"Ova pozicija nije vrijedna toga. Podnosioci inicijative će shvatiti šta su uradili", obrazložio je Bratić.

U obrazloženju  zahtjeva  za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda narodni poslanici su podsjetili da je SDA na svom posljednjem Kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa RS, te da duboko zadire u postojeće  državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda. 

Takođe je navedeno da je Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA sprovodi politiku protiv interesa RS i da kao potpredsjednik NS RS djeluje suprotno Ustavu i zakonima RS.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da SNSD sa SDA ne misli da radi bilo kakve poslove te da ne može da bira koga će Bošnjaci izabrati, ali da se zna  ko u RS može da odlučuje, a ko ne.

"Imajući u vidu da je Bratić učestvo-vao u radu Kongresa SDA i da se nije ogradio od mjera koje su uperene protiv RS, veoma je neprihvatljivo da u tom reprezentativnom smislu prima platu, dobija privilegije, a da glasa na organima protiv Republike Srpske", rekao je Dodik, dodajući da će SNSD iz svojih redova predložiti kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS,  ponovio je da je  razlog za zahtjev deklaracija koju je donijela SDA, a u čijem donošenju je kao visoki funkcioner SDA učestvo-vao i Bratić.

"Zbog toga ne želimo više politički da sarađujemo sa SDA. Deklaracija negira RS, njene vrijednosti, Ustav i Dejtonski sporazum. Znači sve na čemu je zasnovana politika vladajuće koali-cije", naglasio je on.

Admir Čavka (SBB),  nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS, nije iznenađen namjerom NS RS da izglasa smjenu Bratića.

"Očigledno je sada da je postojao politički dogovor SNSD-a i SDA da poslanici SDA izglasaju Dušanku Majkić u Dom naroda parlamenta BiH, a da zauzvrat Bratić postane potpredsjednik NS RS. Očito je da taj dogovor više ne važi", smatra Čavka.

Dodao je da, kako sada stvari stoje, Bošnjaci neće imati svog legitimnog predstavnika u NS RS.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i poslanik u NS RS, kazao je kako SNSD neće disciplinovati SDA.

"Vrijeme će pokazati da tako ne može funkcionisati sa SDA. To će se imati priliku uvjeriti i kada bude pokušavao dobiti podršku za mandatara ili bilo koju drugu poziciju za kadar SNSD-a", rekao je Ramić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije