BiH

Poslanici na odgovore čekaju i dvije godine

Poslanici na odgovore čekaju i dvije godine
Poslanici na odgovore čekaju i dvije godine

SARAJEVO - Bh. parlamentarci optužuju institucije i ministarstva u BiH da ne poštuju najviši zakonodavni organ i skrivaju istinu s obzirom na to da veliki broj odgovora na pitanja koja im postavljaju tokom sjednica čekaju mjesecima, a neke nisu nikako dobili, mada su traženi prije dvije godine.

Zato bi, smatraju pojedini poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, trebalo uvesti i sankcije za odgovorne u institucijama.

Na poslanička i delegatska pitanja institucijama u BiH državni parlamentarci utroše značajno vrijeme skoro svake sjednice, a isto tako skoro svaku sjednicu kritikuju, jer nisu dobili odgovore ili su oni nepotpuni.

Razloge vide u nepoštivanju najvišeg zakonodavnog organa i skrivanju istine, a djelomično i u kompleksnosti samih pitanja.

U Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH kazali su da neki odgovori stignu za 15 dana, ali ima pitanja koja nisu dobila odgovore od početka mandata ovog saziva bh. parlamenta, odnosno kraja 2010. godine.

Mehmed Bradarić (SDP), delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da često ne dobije odgovore u nekom optimalnom roku, te da je ovo postalo uobičajeno ponašanje.

"Tu je u pitanju nedovoljno poštovanje prema parlamentu. Vijeće ministara BiH bi tu moralo da bude oštrije. Jedan od razloga što se ovo dešava je što domovi nemaju nekog autoriteta, a jedan je i strah institucije kojoj se postavlja pitanje da ne bude izložena kritikama. Ja sam, na primjer, postavio pitanje školovanja kadrova u institucijama i 50 odsto ih je odgovorilo, ali 50 odsto nije, jer bi imali štošta napisati", kazao nam je Bradarić.

Državni parlamentarci institucijama i ministarstvima mahom postavljaju pitanja koja se tiču trošenja javnog novca, evropskih integracija, ekonomije, rastrošnosti i rada, radničkih i ljudskih prava.

Tako je i na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma povučeno pitanje primanja direktora državnih institucija i utrošenog budžetskog novca za nevladine organizacije, dok je nekoliko poslanika pozicije i opozicije i ovom prilikom istaklo da u nekim ministarstvima "leži" značajan broj važnih pitanja na koja se još čeka odgovor, te je tražena i urgencija uz opasku pojedinih da ne znaju više čemu ih postavljati.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a, smatra da je postalo besmisleno postavljati pitanja i da trenutno on sam čeka odgovore na deset njih, ali i da su odgovori koji se dobiju "lijepi", ali niko ne rješava problem zbog kojeg je pitanje postavljeno.

"Smatram da bi trebalo da predstavnici institucija kojima su na jednoj sjednici postavljena pitanja dođu na narednu i daju odgovore. Ja sam za šest godina mandata vidio dva ili tri direktora agencija", napomenuo je Jovičić.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, istakao je da se ne radi samo o nepoštivanju parlamenta.

"Postavljamo neugodna pitanja i uglavnom o tome da li se odnose ka javnom novcu u skladu sa zakonima. Postavljamo neka pitanja na koja unaprijed pretpostavljamo odgovore i očigledno da institucije skrivaju istinu pa zato ne odgovaraju", smatra Mehmedović.

Dodao je da su, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, institucije dužne odgovoriti za 15 dana i da je za to da se uvedu sankcije.

U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH podsjetili su da na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara uvijek budu odgovori na pitanja parlamentaraca, te su napomenuli da svako ministarstvo zasebno daje odgovore pa ne mogu govoriti o razlozima za čekanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije