BiH

Poslanicima kazne za nedolično ponašanje

Poslanicima kazne za nedolično ponašanje
Poslanicima kazne za nedolično ponašanje

BANJALUKA - Ukoliko Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) danas postigne saglasnost, a što je sudeći po dosadašnjim reakcijama malo vjerovatno, na idućem zasjedanju NS RS mogao bi se naći kodeks ponašanja poslanika, kojim se, između ostalog, predviđaju kazne za one poslanike koji se ponašaju neprimjereno.

Kodeksom se zabranjuje korištenje neprimjerenih izraza, dobacivanje, okretanje leđa radnom predsjedništvu u toku sjednice NS RS, a kažnjivo će biti i korišćenje knjiga, novina, publikacija, mobilnih telefona ili laptopa na način da se ometa rad sjednice.

Prema ovom dokumentu, čiji je cilj očuvanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika, propisano je i da on povjerljive informacije koje dobije u toku obavljanja svoje dužnosti može koristiti samo u vezi s poslom, a nikako radi sticanja finansijske ili bilo koje druge koristi za sebe ili druge.

Takođe, poslanik će morati biti otvoren prema javnosti, poštovati pravila i standarde u NS RS, prisustvovati sjednicama i radnim tijelima, a u svom radu neće moći ispoljavati bilo kakvu pristrasnost prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili drugim mogućim predrasudama.

"Uvijek će imati na umu da je predstavnik svih građana, a ne samo političke stranke ili koalicije sa čije liste je izabran", navodi se u radnoj verziji kodeksa ponašanja poslanika NS RS, u kojem se dodaje i to da je poslanik dužan voditi računa da je primjereno i uredno odjeven u skladu s pravilima poslovne prakse.

Poslanik će morati odgovarati i na sve zahtjeve medija za davanje informacija vezanih za obavljanje njegove funkcije, a moraće poštovati i finansijsku i budžetsku disciplinu.

Za nepoštovanje kodeksa poslanik će biti kažnjen usmenom opomenom, novčanom kaznom i javnom opomenom koja će biti objavljenja u sredstvima javnog informisanja. Novčana kazna koja se može izreći poslaniku je deset odsto od plate ili 30 odsto od naknade, a o tome ko će i na koji način biti kažnjen odlučivaće Etički odbor koji će činiti po dva poslanika pozicije i opozicije i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako niko ne spori da je kodeks potreban, mišljenja o njegovoj efikasnosti su podijeljena kao i to da li je došlo vrijeme da on bude razmatran na sjednici Narodne skupštine RS. Dok opozicija tvrdi da ga treba zadržati još uvijek na nivou Kolegijuma, poslanici pozicije su mišljenja da ga treba uvrstiti u dnevni red iduće, eventualno pomjeriti za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ima dosta nedorečenosti i pokušavaju se disciplinovati narodni poslanici, što je neprihvatljivo. Recimo, traži se da u javnosti zastupaju stavove Narodne skupštine Republike Srpske, što se ne može prihvatiti", rekao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kodeks ponašanja poslanika NS RS već jednom je bio pred članovima Kolegijuma NS RS, ali nije dobio podršku da se nađe na dnevnom redu NS RS, a vrlo je moguće da tako bude i danas.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS, rekla je da će imati svoje prijedloge za doradu kodeksa, ali da bez obzira na sve, on neće dati rezultate koji se od njega očekuju.

"Sve je do čovjeka individualno, njegovog ponašanja, obrazovanja i vaspitanja. Kodeks je svakako potreban, ali neće nešto bitnije promijeniti", rekla je Stevanovićeva.

Krše poslovnik

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) su u izvještaju o monitoringu upozorili ranije da poslanici tokom trajanja sjednica Narodne skupštine RS kontinuirano krše poslovnik, koji nalaže poštivanje dostojanstva parlamenta, koncentrisanost na pitanja koja su na dnevnom redu, te obraćanje s uvažavanjem. Taj dokument zabranjuje korištenje uvredljivih izraza, kao i iznošenje činjenica i ocjena koje se odnose na privatni život drugih osoba, zatim dobacivanje, ometanje govornika ili ponašanje koje ugrožava slobodu govora.

"Nazivaju se lopovima, kriminalcima, pričaju o privatnim životima drugih poslanika u svojim diskusijama, dobacuju jedni drugima dok neko oficijelno ima riječ i nalaze se svojim ponašanjem konstantno na ivici incidenta, upozoravali su iz CCI. (Fena)

Perica Bundalo

Traži se da u javnosti zastupaju stavove Narodne skupštine RS, što se ne može prihvatiti

Spomenka Stevanović

Sve je do čovjeka individualno, njegovog ponašanja, obrazovanja i vaspitanja

Kodeksom se zabranjuje korištenje:

  •   Neprimjerenih izraza
  •    Dobacivanje
  •   Okretanje leđa radnom predsjedništvu u toku sjednice
  •  Korišćenje knjiga, novina, publikacija, mobilnih telefona ili laptopa na način da se ometa rad sjednice

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije