BiH

Potpisan Aneks Sporazuma o kineskoj vojnoj pomoći za BiH

Potpisan Aneks Sporazuma o kineskoj vojnoj pomoći za BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Potpisan Aneks Sporazuma o kineskoj vojnoj pomoći za BiH

SARAJEVO – Aneks Sporazuma MO BiH i Ministarstva narodne obrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za BiH, a koji se odnosi na kinesku donaciju inženjerijskih mašina za Oružane snage Bosne i Hercegovine, potpisan je danas u Ministarstvu obrane BiH u Sarajevu.

Aneks Sporazuma potpisali su ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i ambasador  Kine u BiH Ji Ping. Aneksom je definisana specifikacijska lista opreme, čija će se isporuka obaviti u narednih pet godina.

"Ova vrijedna donacija pomoći će Oružanim snagama BiH u obnovi svojih inženjerijskih sredstava, koja se inače često koriste i kao pomoć civilnim organima u slučaju elementarnih nepogoda", kazala je Pendeš.

Ona je zahvalila ambasadoru Kine na dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se saradnja OS BiH i NR Kine i dalje proširi.

Ji Ping je rekao kako je potpisivanje ovog Aneksa rezultat uspješne posjete delegacije Ministarstva odbrane BiH Kini, koji je realizovan prije dvije godine.

"Drago nam je da možemo pomoći Oružanim snagama BiH. Posebno se radujemo saradnji na polju osposobljavnja, ali i međunarodnih mirovnih misija", kazao je kineski ambasador.

Pored ostalih, potpisivanju Aneksa Sporazuma, prisustvovali su i pomoćnik ministarke odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general bojnik Gojko Knežević te kineski vojni izaslanik brigadir Luo Tiefeng, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije