BiH

Potpisan protokol BiH, Crne Gore i Srbije, tromeđa će biti na Zelenoj Glavi

Potpisan protokol BiH, Crne Gore i Srbije, tromeđa će biti na Zelenoj Glavi
Foto: Screenshot / Google Maps | Potpisan protokol BiH, Crne Gore i Srbije, tromeđa će biti na Zelenoj Glavi

SARAJEVO - Potpisivanje protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije upriličeno je danas u Sarajevu, a potpisnici su protokol okarakterisali kao zalog za trenutne i buduće generacije - kako bi u skladu s međunarodnim pravom mogli slobodno da se kreću.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saranje i uvažavanja triju država.

"Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cijeneći mir kao vrhnusko dostignuće", rekao je Osmanović, ocijenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje nasljeđa prošlosti, postizanja pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

"Uvjeren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed, uskoro implementirati i doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa država članica", rekao je Osmanović.

Pejanović je takođe izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, Crne Gore i Srbije.

"Ovo je potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa. Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena. Oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola", kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

"Doprinijeće stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći za rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusjedske odnose i saradnju", istakao je Pejanović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rješavanje regionalnih pitanja.

"Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtijevaju ovakav pristup rješavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u konektstu zajedničkog rješavanja problema", rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije