BiH

Pratite nas na Google news

Potvrđena optužnica protiv Malka Koromana

Potvrđena optužnica protiv Malka Koromana
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv Malka Koromana
Agencije

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Malka Koromana tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na Palama.

U optužnici se navodi da je Koroman od kraja marta do decembra 1992. godine obavljao dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale u kojoj je organizovao rad, usmjeravao i koordinisao aktivnosti aktivnog i rezervnog sastava policije, kao i specijalne jedinice policije SJB Pale.

Prema optužnici, on je bio odgovoran za zakonito izvršavanje poslova i zadataka pripadnika policije kojima je bio nadređen i nad kojima je imao stvarnu i efektivnu kontrolu, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je Koroman počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva zasnovan na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, protivpravnim zatvaranjem, nečovječnim zatočenjima u nehumanim uslovima suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije