BiH

Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića

Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića
Foto: Anadolija/Arhiva | Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ministra bezbjednosi u Savjetu ministara Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja, kojom je budžet BiH oštetio za 9,7 miliona KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da Cikotića tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj ministra odbrane tako što je nezakonito pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću "Skaut" iz Zagreba, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, prenosi Birn.

Cikotić je time budžet BiH oštetio za 9,7 miliona KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije