BiH

"Povorka sjećanja" danas u Beogradu

"Povorka sjećanja" danas u Beogradu
Foto: RTRS | "Povorka sjećanja" danas u Beogradu

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti organizovana "Povorka sjećanja" povodom snimanja završne scene dokumentarnog filma "Svjedok" o doktoru Zoranu Stankoviću.

Građani iz više od 25 opština i gradova Republike Srpske će u jedinstvenoj koloni srpskog stradanja pješke otići od Vukovog spomenika do Novog groblja, gdje će u Aleji zaslužnih građana odati počast čuvenom patologu, doktoru Stankoviću.

Prije "Povorke sjećanja" kod Vukovog spomenika u 12.15 časova biće održana pres konferencija.

Film "Svjedok" se realizuje u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, a režiju potpisuje Denis Bojić.

Bojić je rekao ranije da očekuje da film "Svjedok" pred publikom bude naredne godine, a da će mu posebnu vrijednost dati arhivski materijal i neoborive činjenice o srpskom stradanju.

Film je zasnovan na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se odnose na njegov boravak na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, Stanković je iznenada preminuo.

Stanković je bio specijaliste sudske medicine sa Vojnomedicinske akademije koji je tokom ratnog perioda uradio više od 7.500 obdukcija na više od 50 masovnih grobnica i stratišta srpskog naroda.

Prvi kadrovi filma "Svjedok" snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu.

Film je sniman na lokacijama masovnih grobnica gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom - u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije