BiH

Pratite nas na Google news

Poznata imena svih HDZ-ovih ministara i zamjenika u Savjetu ministara

Poznata imena svih HDZ-ovih ministara i zamjenika u Savjetu ministara
Foto: Arhiva/Ilustracija | Poznata imena svih HDZ-ovih ministara i zamjenika u Savjetu ministara
N.N.

SARAJEVO - Aktuelni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržaće se na istim pozicijama u Savjetu ministara.

Prema informacijama "Večernjeg lista", HDZ BiH će za ministarku civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnju ambasadorku BiH u Berlinu koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. 

Aktuelni zamjenik ministra spoljnjih poslova BiH Josip Brkić će ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra bezbijednosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. 

Inače, Krešić je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da će se nakon imenovanja u Savjetu ministara morati povući sa zakonodavne funkcije, prenosi Klix.

Za zamjenicu ministra spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH biće imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić. Ona je u aktuelnom mandatu obnašala dužnost šefice kabineta zamjenika ministra spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se tiče drugih ministarstava, već je poznato da će za novog ministra spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti imenovan Staša Košarac iz SNSD-a, a da će za novog ministra prometa i komunikacija BiH biti postavljen Vojin Mitrović, takođe funkcioner SNSD-a. 

Ostaje nepoznato ko će u narednom periodu obnašati dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

SNSD je u Savjetu ministara BiH dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu bezbijednosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Nova ministrica spoljnjih poslova BiH biće Bisera Turković iz SDA, dok će novi ministar odbrane BiH biti Sifet Podžić iz DF-a. 

Pozicija ministra bezbijednosti BiH pripala je SBB-u, koji će danas na organima stranke odlučiti da će novi ministar bezbijednosti BiH biti Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko. 

Ove tri stranke podijeliće mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije