BiH

Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH

Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH
Foto: Ilustracija | Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH
N.N.

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je proveo reviziju učinka na temu "Pravna zaštita u postupcima javnih nabavku pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH".

Revizija je provedena s ciljem da se utvrdi da li Kancelarija za razmatranje žalbi BiH efikasno poduzima aktivnosti s ciljem poboljšanja kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabavki.

"Provedena studija revizije učinka je pokazala da Kancelrija nije iskoristila sve mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju da bi osigurao kvalitetnu pravnu zaštitu u svim slučajevima rješavanja žalbi u postupcima javnih nabava. Pravodobnost rješavanja žalbi u postupcima javnih nabava nije uvijek osigurana. Procedure za ujednačavanje postupanja Kancelarije u donošenju odluka po žalbama nisu usvojene, što doprinosi donošenju neujednačenih odluka po istim ili sličnim žalbenim navodima između sjedišta i filijala Kancelarije za razmatranje žalbi. Dostupnost utvrđene sudske prakse osoblju koje rješava žalbe je ograničena, razmatranje i proučavanje sudske prakse između svih članova nije osigurana. Nivo transparentnosti relevantnih podataka iz žalbenih postupaka je niska", saopšteno je iz Kancelarije za reviziju.

Izvještaj revizije učinka sadrži preporuke upućene Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, čija bi implementacija, prema mišljenju Kancelarije za reviziju, doprinijela poboljšanju kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije