BiH

Pratite nas na Google news

Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske

Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske
Foto: Ilustracija | Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da BiH i Hrvatska ne žele da riješe statusna prava izbjeglih Srba iz Hrvatske, zbog čega u najskorije vrijeme ne isključuje mogućnost protesta članova ovog udruženja pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

"To najbolje potvrđuje današnja zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Sarajevu na kojoj nije ni pomenuta ova dugo godina najavljivana tema", rekao je Puzigaća.

On je podsjetio da vlasti Hrvatske godinama opstruišu rješavanje statusnih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, koja se odnose na njihova stanarska, radna, penziona prava, kao i pravo učešća u privatizaciji državnih preduzeća u Hrvatskoj. 

Puzigaća je ranije naveo da nije isključena mogućnost da BiH podnese tužbu protiv Hrvatske zbog dugogodišnje opstrukcije rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a otpušteni su s posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 20. avgusta 2015. godine usvojio zaključak kojim zadužuje Ministarstvo inostranih poslova BiH da u kontaktima sa zvaničnicima Hrvatske na najvišem nivou obnovi razgovore u vezi sa rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a koji su otpušteni s posla u periodu od 1991. do 1995. godine, da bi zajednički došli do obostrano prihvatljivog rješenja. 

U Sarajevu je održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske. Opširnije o tome u posebnoj vijesti na OVOM LINKU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije