BiH

Pred zgradom vlade F BiH protest lica sa invaliditetom

Pred zgradom vlade F BiH protest lica sa invaliditetom
Foto: N.N. | Pred zgradom vlade F BiH protest lica sa invaliditetom
Srna

SARAJEVO - Osobe za invaliditetom protestovale su danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu na kojem su izrazile nezadovoljstvo predloženim zakonskim rješenjima i svojim položajem u društvu.

Protest je organizovala Unija osoba sa invaliditetom u FBiH povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Na proteste se odazvalo nekoliko stotina građana, koji su parolama ukazivali na, kako kažu, napravedan odnos vlasti u FBiH prema licima sa invaliditetom.

Predsjednik Unije osoba sa invaliditetom u FBiH Adnan Dervišević rekao je da su osobe sa invaliditetom u diskriminišućem položaju, što ih stavlja u građane drugog i trećeg reda.

Organizatori skupa zatražili su da iz parlamentarne procedure bude povučen Nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom i da Vlada FBiH stupi u pregovore sa predstavnicima Unije zbog izrade novog zakonskog rješenja.

Oni traže da osnovica za obračun ličnih invalidnina i naknade za njegu drugog lica čini 50 odsto prosječne plate u FBiH te isplatu jednokratne pomoći.

Od Vlade FBiH se traži da predloži nacrt zakona o ortopedskim pomagalima, kao i da se osnuje kancelarija pravobranilaštva za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije