BiH

Predsjednik Sindikata štrajkovao ispred CB BiH

Predsjednik Sindikata štrajkovao ispred CB BiH
Foto: Dražan Pozderović | Predsjednik Sindikata štrajkovao ispred CB BiH
Uroš Vukić

BANJALUKA - Sanjin Sinanović, predsjednik Sindikata službenika Centralne banke BiH, koji je nedavno dobio i otkaz, protestovao je u Banjaluci i najavio da će protest održati još Mostaru, Brčkom i Palama, odnosno ispred svih filijala Centralne banke BiH.

"Službenici Centralne banke BiH još nemaju pravo na štrajk i to je jedina institucija u BiH koja nije usvojila akt o minimalnom procesu rada. To je i potvrda kako u BiH evidentno postoje nedodirljive kaste, koje mogu da rade iznad i mimo zakonskih odredaba, bez straha od bilo kakve sankcije", rekao je Sinanović.

Inače, Sinanović je prije otprilike tri godine prijavio korupciju u Centralnoj banci BiH i od tada, kako kaže, traje hajka na njega jer je prvo suspendovan, a kasnije je dobio i otkaz. U nekoliko navrata optužio je Senada Softića, guvernera Centralne banke BiH, da stoji iza hajke na njega te su mu svi disciplinski postupci koji su protiv njega vođeni namješteni.

"Zbog čega trenutni guverner CB BiH ne postupa u skladu za odredbama Zakona o štrajku u institucijama BiH, zaista nemam informaciju. Indikativnu činjenicu predstavlja i to da je Ministarstvo pravde BiH formalno obavijestilo CB BiH da su dužni postupiti u skladu sa odredbama Zakona o štrajku u institucijama BiH", rekao nam je juče Sinanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije