BiH

Predstavnici OEBS-a: Vraćanje klevete u Krivični zakonik RS korak unazad

Predstavnici OEBS-a: Vraćanje klevete u Krivični zakonik RS korak unazad
Foto: N.N. | Predstavnici OEBS-a: Vraćanje klevete u Krivični zakonik RS korak unazad

Povodom odluke Vlade Republike Srpske da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brajan Ageler poručili su u zajedničkom saopštenju da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalisala klevetu na cijelom svom području te u tom kontekstu, ovo vide kao korak unazad u "ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade".

"Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine. Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS", upozorili su Ribeiro i Ageler.

Naglašavaju da će pratiti ovu situaciju u skladu s njihovim mandatima. Takođe će i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresovanim stranama.

"Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu", poručili su oni, saopšteno je iz OEBS-a u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije