BiH

Predstavnici političkog života reagovali na presudu Vikiću i ostalima

Predstavnici političkog života reagovali na presudu Vikiću i ostalima
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnici političkog života reagovali na presudu Vikiću i ostalima

BANJALUKA - Predstavnici političkog života u Republici Srpskoj reagovali su danas nakon što je Sud Bosne i Hercegovine izrekao oslobađajuću presudu Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, i Jusufu Pušini, pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.

"Oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i ostalim pokazala je da pravosuđe BiH ostaje slijepo na srpske žrtve", poručio je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On kaže da ni nakon 30 godina nema pravde za porodice nevino stradalih pripadnika JNA koji su ubijeni u aprilu 1992. godine, saopšteno je iz SDS-a.

"Oslobađajuća presuda Vikiću i ostalima dokaz je da nema pravde za srpske civile i vojnike stradale tokom ratnih dešavanja 1992-1995. u BiH", istakao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je, povodom oslobađajuće presude Draganu Vikiću i ostalima za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu, da je još jednom pokazano da postoji selektivni odnos pravosuđa prema srpskim žrtvama

"Do sada smo imali tek neznatan broj osuđujućih presuda za ubistva Srba, što je u potpunoj nesrazmjeri sa brojem žrtava", dodao je on.

Prema Borenovićevim riječima, ovoj sramnoj presudi dodatnu dimenziju daje to da nema presude za ubistvo zarobljenika, što je protivno svim pravilima ratovanja i protokolom Ženevske konvencije.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić ocijenio je kao novu nepravdu prvostepenu presudu Suda BiH, koji je danas oslobodio optužene za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu - bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a Armije RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

"Ovo je nova presuda protiv pravde i nešto što, nažalost, postaje uobičajeno, iako postoji opravdana sumnja da su ovi ljudi počinili krivična djela protiv našeg naroda", rekao je Savić Srni.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da je skandalozna oslobađajuća presuda Suda BiH optuženim za ubistvo vojnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu dokazuje da su bošnjački političari potpuno preuzeli pravosuđe u BiH.

"Presuda Suda BiH je pristrasna i ono na šta smo iz Srpske ukazivali da su bošnjački političari i političko Sarajevo potpuno preuzeli pravosuđe u BiH i da ne možemo biti sigurni ni u jednu buduću presudu kako Suda i Tužilaštva BiH tako i Ustavnog suda BiH", rekao je Mazalica i dodao da je pravosuđe na nivou BiH nelegalno i neustavno.

Na izrečenu presudu reagovala je i predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać koja je poručila da ova presuda potvrđuje namjenu i ulogu neustavnog konstrukta koje se zove pravosuđe na nivou BiH - cementiranje laži o proteklom ratu u svrhu ispunjavanja ciljeva bošnjačko-muslimanske strane.

"Nije moguće da se za 30 godina od brutalnog ubistva mladih vojnika i civila nije mogla ustanoviti istina, ali se ona ne uklapa u matricu o 'dobrim, nenaoružanim građanima Sarajeva' i nekim drugim koji su, ispašće još po ovakvom pravosuđu, sami sebe proganjali, ubijali i vodili nad jame", rekla je Bursaćeva.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije