BiH

Predstavnički dom: Urgencija Domu naroda da podrži uvođenje skenera na biračka mjesta

Predstavnički dom: Urgencija Domu naroda da podrži uvođenje skenera na biračka mjesta
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom: Urgencija Domu naroda da podrži uvođenje skenera na biračka mjesta

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je zaključak da se od Doma naroda zatraži da se hitno okonča procedura usvajanja izmjene Izbornog zakona BiH koja predviđa uvođenje skenera na biračka mjesta.

Navedeni zaključak usvojen je na prijedlog Senada Šepića iz Nezavisnog bloka, dok njegova inicijativa za potpisivanje peticije i prikupljanje podrške građana za uvođenje skenera na biračka nije dobila potrebnu podršku.

Podršku je dobio prijedlog Aleksandre Pandurević iz SDS-a da se od Savjeta ministara zatraži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosne agencije koji će se baviti ovim pitanjima.

Usvojen je i njen prijedlog da Predstavnički dom zatraži od CIK-a da odmah akredituje posmatrače ovjerenih političkih subjekata i omogući im da u potpunosti prate i kontrolišu proces štampanja i distribucije glasačkih listića, kao i uništavanja matičnih ploča, a sve u svrhu sprečavanja izbornih krađa.

Predstavnički dom odbio je danas Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić iz SBB-a.

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ocijenilo da je nepotreban, bilo je predviđeno uvođenje rektorske konferencije u BiH.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložila Maja Gasal-Vražalica iz DF-a.

Zakonskim prijedlogom zaposlenima koji koriste javni prevoz za dolazak na posao i povratak sa posla računa se naknada u visini stvarnih izdataka prema cjenovniku važećeg gradskog i međugradskog prevoznika koji je najpovoljniji, pod uslovom da zaposlenom omogućava redovan dolazak na posao i povratak sa posla.

Predstavnički dom prihvatio je izvještaj Evropske komisije o BiH, dok podršku nije dobio izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za prošlu godinu.

Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Amira Fazlića iz SDA da Predstavnički dom predloži Domu naroda da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, koji je on uputio u parlamentarnu proceduru razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Podršku poslanika nije dobio izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu, dok je Drugi izvještaj monitoringa sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije upućen na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Na usaglašavanje Kolegijumu zbog nedostatka glasova iz Federacije BiH upućen je i izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u prošloj godini.

Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobila je potrebnu podršku poslanika, dok nije usvojen izvještaj o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Preporuke za reformu energetskog sektora, čiji su predlagači poslanici Momčilo Novaković (NDP-PDP), Hanka Vajzović (DF), Saša Magazinović (SDP), Predrag Kožul (HDZ BiH), Mirsad Isaković (SBB), Lazar Prodanović (SNSD) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Ovim je okončana 62. sjednica Predstavničkog doma početa 30. maja i nastavljena 20. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije