BiH

Predstavnički dom odbio sve prijedloge za dopunu dnevnog reda

Predstavnički dom odbio sve prijedloge za dopunu dnevnog reda
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom odbio sve prijedloge za dopunu dnevnog reda

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nakon pauze, odbacio je sve ponuđene prijedloge za dopunu dnevnog reda.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH nastavljena je po ranije najavljenom dnevnom redu.

Poslanici će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, kojim se stvaraju uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksa.

Na dnevnom redu sjednice je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović (SDP), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

U prvom čitanju poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, sa mišljenjem Ustavnopravne komisije, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović.

Predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona briše se odredba kojom se propisuje mogućnost istovremenog obavljanja izabrane dužnosti i dužnosti u izvršnoj vlasti u periodu do konstituisanja izvršnih organa vlasti izabranih na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu.

Utvrđuje se da lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje izvršne funkcije pod uslovom da mandat u zakonodavnoj vlasti stavi u mirovanje.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma za postizanje saglasnosti o poslaničkim zahtjevima, međi kojima je zahtjev poslanika Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije